Afbeelding
NOWJOBS

Amersfoortse horeca maakt zich op voor topzomer

Economie

AMERSFOORT Amersfoortse horecazaken bereiden zich goed voor op de verwachte topdrukte deze zomer. Ten opzichte van vorige zomer is het aantal oproepkrachten in de flexibele poules van horecazaken in Amersfoort gestegen: waar er vorig jaar nog gemiddeld drie medewerkers per zaak nodig waren om de roosters rond te krijgen, zijn dat er nu ruim vijf. Dat blijkt uit data van digitaal uitzendplatform NOWJOBS.  

Het personeelstekort in de horeca is inmiddels een nijpend probleem voor ondernemers. Volgens het CBS vond bijna 43% van de horecaondernemers in het tweede kwartaal dit jaar personeelstekort de belangrijkste belemmering. Nu de zomer voor de deur staat zijn de meeste zaken wanhopig op zoek naar extra personeel om de verwachte drukte te kunnen opvangen. Horecazaken spelen daar op in door de flexibele poules, die veelal bestaan uit jonge bijverdieners, uit te breiden. 

BIJVERDIENERS ,,Ondernemers wachten niet tot het laatste moment, maar zijn de afgelopen twee maanden al druk bezig extra flexkrachten aan de flexibele poules toe te voegen om de verwachte drukte in de zomermaanden het hoofd te bieden. Voor een aantal Amersfoortse horecazaken is dat gelukkig gelukt, maar er zijn er ook nog veel die staan te springen om extra personeel”, aldus Reinier Vastenburg, Country Manager NOWJOBS Nederland. De vraag naar flexibele bijverdieners in Amersfoort is dus nog altijd erg hoog volgens het uitzendplatform.  

POPULAIR Tegelijkertijd vinden jongeren het nog steeds leuk om in de horeca bij te verdienen, merkt Vastenburg. Dit blijkt ook uit onderzoek, eind 2021 uitgevoerd door NOWJOBS, onder ruim 600 bijverdieners naar hun wensen en behoeftes. ,,Wij zien dat de horeca en festivals nog steeds heel populair zijn. Als we kijken naar onze meest populaire shifts dit jaar, dan scoren vacatures als controleur voor toegangstickets bij een festival en horecamedewerker op een evenement enorm hoog, hier wordt verreweg het meeste op gereageerd. De concurrentie is alleen groot en jongeren hebben het voor het uitkiezen deze zomer. Salaris is wel van invloed op deze keuze, over het algemeen betekent een hoger uurloon ook meer sollicitanten.” De Stad Amersfoort sprak eerder drie jongeren die vertelden over hun bijbaantjes. Dat verhaal lees je hier. 

Het is overigens niet alleen de horeca die massaal de flexibele poules wil uitbreiden. De data van NOWJOBS laat ook zien dat er veel vraag is naar onder andere (fiets)bezorgers, winkelmedewerkers, klantenservicemedewerkers en administratieve krachten.

advertentie