Afbeelding
BDU Media

Werkloosheid stijgt door coronacrisis in vrijwel alle gemeenten

3 mei 2021 om 08:36 Economie

AMERSFOORT Het uitbreken van de coronapandemie heeft volgens het CBS ‘een grote weerslag gehad op de arbeidsmarkt.’ Gedurende vorig jaar waren er ‘uitzonderlijk grote veranderingen’ in het aantal werkenden en werklozen. In onze gemeente groeide het percentage werklozen van 3,0 naar 3,5 procent.

Daarmee is de werkloosheid in 2020 voor het eerst in vijf jaar tijd gestegen. Eind vorig jaar hadden 357 duizend mensen geen werk, tegenover 314 duizend eind 2019. Het werkloosheidspercentage kwam landelijk eind vorig jaar uit op 3,8 procent, tegenover 3,4 procent in 2019. Hoewel dit aandeel fors lager is dan in eerdere jaren – tijdens de kredietcrisis piekte dit cijfer tot wel ruim zeven procent – lijkt aan een jarenlange daling een einde te zijn gekomen.
Met name in de regio Amsterdam, Zuid-Limburg en in delen van Drenthe steeg het aandeel werklozen vorig jaar hard.

Statistiekbureau CBS trekt de vergelijking met de kredietcrisis in 2009, toen zich eenzelfde patroon voordeed. Toch bleef de stijging van de werkloosheid vorig jaar in vergelijking tot de kredietcrisis beperkt. Dat hangt onder meer samen met de steunmaatregelen van de overheid om zoveel mogelijk mensen aan werk te houden.


Op de kaart staat per gemeente of het percentage werklozen is gestegen of gedaald. Dit is berekend door voor iedere gemeente het werkloosheidspercentage in 2020 te vergelijken met dat van 2019. Op basis van die percentages is de procentuele stijging of daling uitgerekend, dit getal bepaalt de kleur op de kaart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie