Afbeelding
Dierenpark Amersfoort

Voor het eerst maraboekuikens in Dierenpark Amersfoort

17 juli 2020 om 13:44 Dieren

AMERSFOORT Een koppel maraboes in Dierenpark Amersfoort heeft eieren uitgebroed. ,,Het is voor het eerst dat wij kuikens mogen verwelkomen van deze Afrikaanse vogelsoort”, vertelt vogelverzorger Esther de Winter. ,,De twee kuikens maken het goed. Het maraboekoppel zorgt om beurten voor de jongen.”

Afrikaanse maraboes bouwen hun nesten hoog boven de grond, daarom is het spotten van deze kuikens nog niet zo makkelijk. ,,In onze doorloopvolière Snavelrijk zagen wij al een tijd een nest, maar inmiddels piepen de snavels van de jonge maraboes ook boven het nest uit en zijn zij te bewonderen voor bezoekers”, laat de vogelverzorger weten. “Zo’n vier maanden nadat zij uit het ei kruipen, vliegen de vogels uit. Tot die tijd worden zij goed verzorgd door beide ouders, die hen om beurten voeden.”

IMPOSANTE AASETERS Bij het opgroeien verliezen de kuikens langzaam hun witte donsveren. ,,Zij krijgen dan de typische vuilroze kop en donkere vleugels”, vertelt Esther. “Hun grote, hangende keelzak gebruiken zij om andere maraboes te imponeren en om hun lichaamstemperatuur te reguleren. De imposante aaseters kunnen wel anderhalve meter hoog worden.” Bezoekers in Dierenpark Amersfoort kunnen in de doorloopvolière tussen de maraboes, vale gieren, pelikanen en andere vogelsoorten lopen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie