Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Amersfoort telt 465 nieuwe besmettingen, nog altijd ‘zeer ernstig’ risiconiveau

14 juli 2021 om 10:32 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Sinds eind juni de meeste maatregelen werden losgelaten, grijpt het coronavirus weer snel om zich heen. Vooral jongeren raken besmet in uitgaansgelegenheden. Tot extra drukte in de ziekenhuizen heeft dat nog niet geleid, maar volgens deskundigen is dat bij de huidige besmettingscijfers een kwestie van tijd. Hoe gaat het met het aantal besmettingen in Amersfoort?

De afgelopen week werden in Amersfoort 465 mensen positief bevonden. Maar met 295,7 besmettingen per 100.000 inwoners, valt het aantal nog mee in vergelijking met enkele gemeenten in en rondom de Randstad. Toch geldt voor de hele veiligheidsregio Utrecht nog altijd een ‘zeer ernstig’ risiconiveau.

Diederik Gommers is geschrokken van de ziekenhuisprognoses die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft getoond. Het komt voor de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care als een verrassing dat het aantal coronapatiënten op de ic’s de komende tijd tot minstens 150 en mogelijk tot ongeveer 600 stijgt, zei hij in het RTL-programma Humberto. Op de ic’s liggen nu 75 coronapatiënten.

(Artikel gaat verder onder de poll).

Snel oplopend aantal besmettingen

Pas jij je vakantie of andere plannen aan, nu het aantal besmettingen enorm oploopt?

Ja, want ik maak me wel zorgen;

Nee, want ik ben gevaccineerd;

Nee, want ik maak me geen zorgen om deze piek.

,,Ik schrik een beetje van deze prognose. Die heb ik tot nu toe nog niet gezien”, zegt Gommers in het praatprogramma. Volgens hem was de verwachting van het RIVM eerder: ,,We zien wel grotere onzekerheid, maar we denken dat de ic-opnames beperkt blijven. En als het gebeurt, is het in oktober of november.”

Volgens de ic-arts komt de mogelijke drukte op de ic-bedden niet goed uit. Hij zegt dat de ziekenhuizen zich juist wilden richten op het inhalen van de reguliere zorg die door de coronacrisis is uitgesteld. ,,We krijgen nu steeds meer berichten dat door die uitstel mensen komen te overlijden”, aldus Gommers. ,,Laten we dus hopen dat die daling in besmettingen (van de laatste dagen red.) echt doorzet.”

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen woensdag de aangescherpte coronamaatregelen tegenover een kritische Tweede Kamer, die daarvoor het zomerreces onderbreekt. De Kamer wil vooral weten of de ingrepen voldoende zijn om de razendsnelle opmars van het virus af te remmen.

Op onderstaande kaart staan het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen als gevolg van het coronavirus in Nederland over de afgelopen week. De gegevens worden wekelijks, doorgaans op dinsdag rond 15 uur, bijgewerkt en zijn afkomstig van het RIVM. Het instituut corrigeert de cijfers soms achteraf. Deze correcties worden ook meegenomen op de kaart.

Op onderstaande kaart is iedere veiligheidsregio ingedeeld naar een van de drie zogeheten risiconiveaus: moeten we waakzaam zijn (niveau 1), is de situatie zorgelijk (niveau 2) of is de situatie ernstig (nivueau 3) of zeer ernstig (niveau 4) te noemen? 


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie