Afbeelding
Andreas Glöckner

Extra coronasteun voor culturele sector Amersfoort

12 mei 2021 om 14:45 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Het Rijk stelt ruim twee miljoen euro beschikbaar voor versterking en ondersteuning van de Amersfoortse cultuursector. Het geld wordt ingezet om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De gemeente stelde met input van lokale makers, culturele instellingen en anderen die werkzaam zijn in de creatieve sector, een ondersteuningsplan op voor de verdeling van de extra steun.

,,Het moment dat de Amersfoortse kunst- en cultuursector de deuren weer kan openen, komt steeds dichterbij,” zegt wethouder Fatma Ko?er Kaya (Cultuur). ,,De samenleving, en zeker de sector zelf, kijkt daar enorm naar uit. Maar de beperkingen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen onvermijdelijk sporen nalaten. Met de extra steun van het Rijk, in combinatie met onze eigen gemeentelijke regelingen en subsidies van de provincie, willen we die gevolgen beperken zodat het culturele veld zo snel mogelijk weer vooruit kan kijken.”

INBRENG De rijksmiddelen zijn eenmalig en bedoeld voor ondersteuning in 2021. Kunstenaars, culturele instellingen, evenementenorganisaties en amateurkunstverenigingen kunnen gebruikmaken van de diverse subsidieregelingen die in het plan zijn opgenomen. ,,We willen de verdeling van het geld en de steun die we bieden goed aan laten sluiten bij de behoeften uit de praktijk. Daarvoor voerden we een vijftal gesprekken met ruim 150 mensen uit de Amersfoortse culturele sector”, zegt Kaya.

Aan de gesprekken namen vertegenwoordigers deel van de popsector en productiehuizen, van beeldende kunst en galerieën, van podia en gezelschappen, van evenementen en klassieke muziek en van de amateurkunst. Met hun inbreng is het ondersteuningsplan tot stand gekomen, dat zowel bestaande als nieuwe regelingen bevat, aldus de gemeente. 

MEERDERE FASES Een deel van de subsidieregelingen is gericht op de hele sector en een deel op specifieke disciplines. Er is subsidie voor producties en projecten, voor behoud van werkgelegenheid en financiële weerbaarheid van instellingen en organisaties. Het ondersteuningsplan bestaat uit meerdere fases. Als de evaluatie van de eerste fase daar aanleiding toe geeft, kunnen de plannen voor de verdere fases worden bijgesteld aan de hand van waar behoefte aan is in het culturele veld.

Makers, organisatoren, instellingen en andere culturele partners kunnen vanaf half mei hun subsidieaanvragen indienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie