Afbeelding
Guido VMBO

Leerlingen gaan lopend naar school in strijd tegen eenzaamheid

9 april 2021 om 11:49 Corona

AMERSFOORT Ruim 200 scholieren en tientallen medewerkers van Guido, Locatie VMBO Amersfoort, kwamen vrijdag lopend, skatend of longboardend naar school. Samen willen zij 2000 kilometer afleggen en minimaal 5000 euro ophalen voor de strijd tegen eenzaamheid.

In coronatijd waarin ook middelbare scholieren weinig ruimte hebben voor uitjes en andere buitenschoolse activiteiten, ontstond op de school het idee om een activiteit te organiseren om samen in actie te komen voor een goed doel. Om de saamhorigheid te versterken. Bert Mollema, teamleider bovenbouw VMBO: ,,Het leven op school is voor scholieren op dit moment weinig aan. Verplicht mondkapjes dragen, geen samenbindende activiteiten, internationale excursies die niet doorgaan. Sommige leerlingen zakt letterlijk de moed in de schoenen. Daar wilden wij graag wat aan doen door die schoenen dan op een positieve manier te gebruiken.” 

Daarom bedacht de school een actie: zoveel mogelijk leerlingen gaan lopend van huis naar school, om zoveel mogelijk geld op te halen. ,,We doen iets voor de ander en voor onszelf. De helft van het geld gaat naar netwerk Sociale Gasten, zij werven vrijwilligers in de strijd tegen eenzaamheid. De andere helft mogen leerlingen besteden aan iets leuks voor in de school.”

Sommige leerlingen zakt letterlijk de moed in de schoenen

30 KILOMETER Voor een aantal deelnemende leerlingen ging de wekker heel vroeg. Zo waren er leerlingen uit Ermelo, Harderwijk en zelfs Houten die rond de dertig kilometer lopend gingen afleggen. Zij vertrokken vrijdagochtend om 5.30 uur van huis, zodat ze om 12.00 uur op school kunnen zijn. De deelnemende leerlingen zijn onverdeeld enthousiast. Tim uit klas 4: ,,Er zijn ook allerlei prijzen te winnen, ik hoop dat ik de langste afstand heb gelopen van iedereen.” 

Ivan heeft zelfs een speciale outfit gekocht om de mooiste selfie te maken tijdens de actie: ,,Daar kun je twee kaartjes mee winnen voor een pretpark, dus dat leek mij wel een leuk idee’. Laura hoopt het hoogste bedrag op te halen: ,,Ik heb nu al een paar honderd euro aan sponsors van familie en vrienden. Ook mijn docenten sponsoren mee. Hopelijk win ik daarmee de pretparkkaartjes.’” 

Door deze actie zien we weer een andere kant van onze leerlingen

AFSTAND BEWAREN Kan zo’n actie eigenlijk wel, in tijden van corona? Huismeester Sieuwert Bakker meent van wel: ,,Veel van onze leerlingen reizen met het openbaar vervoer. Het lopen in de buitenlucht in duo’s of groepen van drie lijkt mij een stuk veiliger dan plaatsnemen in de bus of trein. En lopend is het makkelijker om anderhalve meter afstand te bewaren dan op de fiets.” Ook op school is aan een veilige ontvangst gedacht. ,,Leerlingen komen op verschillende tijden aan. Voor hen die over de finish komen, staat een frietje met frikandel klaar.” 

Voor directeur Marc-Jan Trouwborst is de actie bij voorbaat al geslaagd: ,,Door deze actie zien we weer een andere kant van onze leerlingen. We testen hun doorzettingsvermogen, het is gezellig en ze zijn bezig voor een ander. Dat is juist een kant van leerlingen en van elkaar die we nu zo missen omdat er op school nu weinig ruimte voor is.” Voor de meivakantie hoopt de school bekend te maken wat de actie definitief heeft opgeleverd.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie