Afbeelding
Kunsthal KAdE

Directeur musea Amersfoort uit zich tegen toegangstesten: ‘Er zit een grote adder onder het gras’

9 april 2021 om 08:17 Corona

AMERSFOORT In een openbare brief hebben enkele directeuren van kleine en middelgrote musea in het land laten weten tegen de invoering van toegangstesten te zijn. Paul Baltus, directeur van het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en Museum Flehite in Amersfoort is een van de ondertekenaars. ,,Op deze manier moeten we trouwe supporters noodgedwongen buiten de deur laten staan.” 

Deze maand starten in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met toegangstesten, werd deze week bekendgemaakt. Bezoekers van evenementen en attracties, en dus ook musea, moeten bij de ingang een bewijs laten zien van een negatieve coronatest. Alleen dan mogen ze naar binnen. Hiervoor worden extra teststraten ingericht, in de praktijk twee per provincie. Maar Baltus, Stijn van Genuchten (directeur Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum), Hendrik Andries Hachmer (directeur Veenkoloniaal Museum in Veendam), Bert Murk (directeur Museum MIJ in IJsselstein) en Heidi Renkema (directeur MadA/Noordelijk Scheepsvaartmuseum in Groningen) zijn het niet eens met de plannen. ,,Het initiatief lijkt op het eerste gezicht sympathiek, iedereen snakt immers naar meer vrijheid en we willen met zijn allen graag weer veilig ont publiek ontvangen, maar er zit een behoorlijke adder onder het gras”, schrijven ze in de brief. 

Het initiatief lijkt sympathiek, maar er zit een behoorlijke adder onder het gras

MUSEUMKAART Het vijftal struikelt over het feit dat alleen mensen met een Museumkaart straks een tijdvak kunnen reserveren bij een museum. ,,De teststraat is alleen toegankelijk voor mensen met een Museumkaart. Vrienden en donateurs die erg betrokken zijn bij het wel en wee van musea en letterlijk onze trouwe supporters zijn, moeten we noodgedwongen buiten de deur laten staan, evenals individuele bezoekers zonder Museumkaart.” 

DREMPEL TE HOOG Daarnaast benadrukken de directeuren dat kleine en middelgrote musea qua bezoek voor een groot deel afhankelijk zijn van toeristen uit de regio. Ze zijn bang dat de drempel voor hen te hoog wordt als zij eerst een toegangstest moeten doen: ,,Deze mensen worden verplicht om vanuit hun vakantieverblijf heen en terug te rijden naar een teststraat, een x bedrag per persoon voor een test te betalen om vervolgens af te reizen naar een klein of middelgroot museum. Gaan ze dit doen? Voor ons is dit geen vraag maar een weet”, aldus de ondertekenaars. 

De vijf verwachten dan ook dat kleine en middelgrote musea door de invoering van de wet niet zullen profiteren van de opleving in bezoek. Ook vinden ze dat het geld dat nu naar de inrichting van extra testcapaciteit gaat, beter anders besteed kan worden: ,,De inrichting van extra testcapaciteit kost landelijk zo’n 140 miljoen per maand, als de tijdelijke wet tot en met 1 juli in werking blijft, kost dit alles bij elkaar een slordige 420 miljoen. Geld dat ons inziens beter in het ondersteunen van de culturele sector kan worden gestoken.” 

Ze verzoeken de politiek daarom stelling te nemen tegen de wet. ,,Open musea gezamenlijk op het moment dat het volgens het RIVM weer veilig kan”, is hun verzoek.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie