Afbeelding
BDU Media
Video

Organist Daan de Muinck Keizer ziet een eenzame kerst aankomen

14 december 2020 om 12:12 Corona

AMERSFOORT De komende kerstdagen gaat in de geloofsgemeenschap Sint Martinus en andere kerken van Amersfoort heel anders gevierd worden. Op het moment van het schrijven van dit artikel konden ze maar dertig kerkgangers ontvangen, maar een nieuwe strenge lockdown maakt nog meer onmogelijk. Dit betekent ook dat de organisten zich eenzaam voelen, omdat er geen volle kerk is tijdens de vieringen die gepland staan. Eén van die organisten is Daan de Muinck Keizer. Hij bespeelt het Elbertse Orgel wekelijks in de Sint Martinuskerk. 

De Muinck Keizer is 27 jaar en hij woont al een aantal jaar in de wijk Kattenbroek. Inmiddels speelt hij al drie jaar orgel in deze kerk. Zijn passie voor deze vorm van kunst is ontstaan in de St. Bavo van Haarlem waar hij in zijn jeugd woonde. In die tijd nam zijn moeder hem mee naar orgelconcerten. Over de jaren heen heeft hij van meerdere orgeldocenten les gehad. ,,Ik wist tijdens mijn studie in Enschede al dat ik na mijn studie sowieso orgel wilde spelen in de stad of het dorp waar ik ga wonen.”

Na zijn studie ging hij werken in Utrecht en kwam toen al gauw in contact met organisten in deze stad. Inmiddels heeft dat erin geresulteerd dat hij met enige regelmaat speelt op het grote orgel van de Sint Joriskerk. Dit doet hij samen met zijn huidige docent Rien Donkersloot. 

Spoedig kwam hij tot de conclusie dat het voor hem nét even te ver is om daar wekelijks heen te fietsen. Om dit ‘euvel’ op te lossen, heeft hij geloofsgemeenschap Sint Martinus aangeschreven met de vraag of hij op dit mooie Elbertse Orgel mag spelen. Het proefspelen op dit orgel ging goed en hij mag nu wekelijks hier komen oefenen en vrij spelen. Op dit moment oefent hij vooral om zijn eigen orgelspel te verbeteren. Maar ook om zijn klank, akoestiek en expressie te verbeteren. ,,Thuis heb ik ook een elektronisch orgel staan. Maar ja, om deze op ‘standje kathedraal’ te zetten, dat is ook niet helemaal de bedoeling voor mijn buren. Hier in de Sint Martinuskerk kan dat wel, omdat ik hier de ruimte, vrijheid en rust heb op dit sublieme orgel.” 

Het uiteindelijke doel van al dat oefenen is een muzikale bijdrage leveren aan kerkdiensten. De organist speelt graag klassieke muziek, maar ook filmmuziek van Hans Zimmer of vertalingen van impressies. Organist Gert van Hoef speelt hele mooie covers van muziekstukken. Dus hele moderne varianten op orgel spreken hem erg aan.

Recentelijk kreeg De Muinck Keizer vanuit de Mariakapel in de kerk een onverwacht groot applaus en dat deed hem erg veel. ,,Ik voelde mij gewaardeerd en het was grandioos om dat te voelen.” Hij heeft nog nooit een koor mogen begeleiden, maar zijn grootste wens is wel dat hij dit gauw mag gaan doen.


In de video: Jesu bleibet meine freude van Johann Sebastian Bach. In het filmpje speelt De Muinck Keizer de eerste 10 maten en vertelt hij wat Kerst in eenzaamheid voor hem betekent en doet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie