Adnan is blij met zijn taalmaatje. ,,Ik heb het gevoel dat ik niet helemaal alleen ben, ik heb vrienden.
Adnan is blij met zijn taalmaatje. ,,Ik heb het gevoel dat ik niet helemaal alleen ben, ik heb vrienden."
Samen tijdens corona

'Zonder corona had ik geen taalmaatje gehad'

9 mei 2020 om 08:36 Corona Samen tijdens corona

AMERSFOORT Wat als je Nederlands aan het leren bent en door de coronacrisis niet meer naar school kunt en de contacten én de persoonlijke begeleiding mist? Het is een vraag die ook speelde bij Adnan. Daarom is hij blij met Lars, die het initiatief Taalmaatjes bedacht. ,,Als ik meer contact heb met Nederlandse mensen leer ik de taal beter."

Jeroen van der Veer

In 2017 kwam Adnan naar Nederland. In september startte hij met taalles bij Entree van Anderstaligen (EVA). Door de lockdown verplaatsten de lessen zich naar online en vielen voor hem de sociale contacten grotendeels weg. ,,Wij merkten dat toen we begonnen met online lesgeven, het heel moeilijk was voor onze studenten. Sommigen hebben een laag niveau Nederlands en weinig eigen netwerk", aldus Lars, die stagiair bij EVA is.

SAMENWERKING Mede daarom bedacht de stagiair het concept 'taalmaatjes', waarbij een vrijwilliger wordt gekoppeld aan een student. Om te blijven oefenen met Nederlands spreken, voor het begeleiden bij huiswerk maar zeker ook voor de sociale contacten. Vrijwilligers werden onder meer gevonden door de samenwerking met SOVEE, een organisatie die jongeren coacht die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Inmiddels zijn ruim 50 taalmaatjes gekoppeld aan vrijwilligers

ANDERE KIJK Adnan werd gekoppeld aan Feja, die net als Lars de opleiding social work doet aan de Hogeschool Utrecht. Drie keer in de week spreken ze elkaar een half uurtje en appen ook af en toe tussendoor. ,,Ik heb nu niet zoveel te doen en dit leek me hartstikke leuk", aldus Feja. ,,Het is mooi om te zien hoeveel Adnan eruit haalt en hoe blij hij ermee is. Je ziet iemand opbloeien, terwijl het mij weinig moeite kost." Zelf ontwikkelt hij hiermee zijn mensenkennis en leert over andere culturen. ,,Ze hebben allemaal zoveel meegemaakt, dat geeft je toch ook een andere kijk op je eigen leven."

VRIENDEN Sommige koppels gaan ook samen wandelen, weet Lars. ,,De meesten werken met videobellen, maar mocht er gewandeld worden dan houden we natuurlijk anderhalve meter afstand."
Adnan is blij met de methode die door de stagiair van EVA is bedacht: ,,Het gaat heel goed. Als ik meer contact heb met Nederlanders, leer ik de taal sneller. Voor mij zijn beter Nederlands praten en uitleg krijgen heel belangrijk, maar ook gewoon het contact. Dan voel ik een beetje: ik ben niet helemaal alleen, ik heb vrienden."

BAND Alle drie zijn ze het erover eens; dit project moet ook na de coronatijd doorgezet worden. ,,Taalmaatjes is echt een aanvulling op andere coachings-projecten zoals EVA&Co", vindt Lars. ,,Het is laagdrempeliger en verdient zeker een vervolg." ,,Normaal zie je elkaar een keer in de week live", vult Feja aan. ,,Daar zitten zeven dagen tussen en dat is best lang. Met korte contactmomenten via videobellen bouw je sneller een band op én kan Adnan zijn Nederlands beter onderhouden." Adnan zou het liefst zien dat je in het AZC ook een taalmaatje krijgt. ,,Ik vind contact tussen vluchtelingen en Nederlanders belangrijk. Dat kan met een taalmaatje."

AANMELDEN Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, zijn er meer vrijwilligers nodig. Ook als straks iedereen het normale leven weer heeft opgepakt en studenten weer druk zijn met stages en projecten. Lijkt het je wat? Neem dan contact op met Lars via lssk@mboamersfoort.nl of met SOVEE op coaching@sovee.nl.

Dit verhaal kwam tot stand dankzij een subsidie van - en in samenwerking met de gemeente Amersfoort:
,,We leven al een paar weken met veel onzekerheden en zorgen en toch lukt het ons om er met zijn allen de schouders onder te zetten", aldus burgemeester Lucas Bolsius over de nieuwe samenwerking met de BDU Media, de uitgever van De Stad Amersfoort. ,,In Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen zie ik heel veel mooie initiatieven ontstaan. Al die initiatieven die de afgelopen weken voor elkaar worden georganiseerd, laten zien hoe hecht we zijn in deze stad. Samen gaat het ons lukken door deze tijd heen te komen. Vandaar dit initiatief om verhalen te delen die laten zien dat we er voor elkaar zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie