Afbeelding
BDUmedia

Zelfs Coronavirus brengt jongeren in de Meridiaan niet tot bezinning

10 april 2020 om 19:30 Corona

AMERSFOORT Het dreigt uit de hand te lopen op de Meridiaan en Amersfoort lijkt machteloos toe te kijken. Waar de wijk tijdens Oud en Nieuw veel aandacht kreeg, schort het daar momenteel aan. Juist in deze corona-periode zitten jongeren noodgedwongen thuis en gaan ze uit verveling en soms uit 'nood' hangen op straat. Dit zorgt voor veel onrust en buurtbewoners zijn het zat. De brandstichting van donderdagavond was voor een enkeling de druppel.

door Jeroen van der Veer

De Amersfoortse wijk is al jarenlang onderwerp van gesprek. Vooral rondom de strip zijn de afgelopen dagen veel jongeren te vinden. De anderhalve meter afstand nemen zij nauwelijks serieus en telefoontjes naar de politie hierover lijken volgens buurtbewoners ook niet te helpen. Zij zien de politie nauwelijks in de wijk en daardoor krijgen jongeren vrij spel.

VERGELDINGSACTIE Vooral in de avonduren is het een komen en gaan van jeugd. Ze verzamelen zich rondom de strip en trekken vanuit daar de wijk in. Groepjes van een man of tien zijn hierbij geen uitzondering, bewijzen foto's die gemaakt zijn door mensen uit één van de flats. Donderdagavond werd bij één van de bankjes brand gesticht en moest de brandweer de vlammen doven. Het zou een 'vergeldingsactie' zijn, omdat sommige jongeren een bekeuring ontvingen voor het gebruiken van lachgas bij één van de Horsten in de Amersfoortse wijk Liendert.

Het is typerend voor de huidige situatie waarbij er een kat-en-muisspel lijkt te zijn ontstaan tussen politie en jongeren. De ontstaande onrust doet GroenLinks-raadslid Youssef El Messaoudi zichtbaar pijn. Hij wil benadrukken dat hij het gedrag van de jeugd absoluut niet goedkeurt, maar dat het wel verklaarbaar is. Veek van de jongerens die op straat hangen hebben geen werk, school of geld en vervelen zich.

INVESTEREN Het raadslid roept al jaren dat de wijk aandacht verdient en ziet de Meridiaan achteruit gaan. ,,Die jongeren hebben niets te verliezen en in hun beleveniswereld zijn ze slachtoffers. Dat zijn ze absoluut niet, alleen dit zit wel tussen hun oren. Ik heb altijd gezegd: investeer in deze gasten. Dat hebben we, blijkt nu, te weinig gedaan en dus zit je nu op de blaren. We moeten investeren in de mens. Echt achter de voordeur komen. Als dat niet of te weinig wordt gedaan…dan komen dit soort problemen –zeker in zo'n rare tijd- nog meer naar boven. De jeugd heeft al de nodige problemen thuis en zij gaan dan echt niet de hele dag binnen zitten."

Die jongeren hebben niets te verliezen en in hun beleveniswereld zijn ze slachtoffers,,Nu moeten we verantwoordelijkheid nemen", vervolgt El Messaoudi. ,,Er leven in deze wijk zoveel problemen. Meer dan wij kunnen zien. Dat vraagt een langdurig traject en dat kost tijd én geld. We moeten de raddraaiers nu echt hard aanpakken, ik ben de eerste die dat zal zeggen, alleen is het noodzakelijk om ook verder te kijken. Met alleen boetes uitdelen los je de problemen niet op. We moeten nog meer investeren in de mensen en in de wijk. Dat moet snel gebeuren, anders ben je de grip volledig kwijt."

MAATREGELEN In de wijk worden al diverse maatregelen aangedragen, waarbij een samenscholingsverbod en cameratoezicht veelvuldig genoemd worden. Dat zijn stappen waaraan Lucas Bolsius nu nog niet denkt. De burgervader zet vooral in op het gesprek: ,,We blijven de situatie in de hele stad nauwlettend in de gaten houden en krijgen ook signalen van bewoners die daarbij helpen. In de Meridiaan zijn er afgelopen dagen door handhavers gesprekken gevoerd met een aantal ouders van jongeren die zich niet aan de regels houden en ook is er contact met buurtvaders."

,,Jongerenwerkers zoeken actief contact met jongeren en we zijn in gesprek met indebuurt033 over de inzet van jongerenwerkers op straat", vervolgt Bolsius zijn verhaal. ,,Dan kunnen jongerenwerkers samen met handhavers optrekken. Degene die willens en wetens geen gehoor geven aan ons verzoek om afstand te houden, worden bekeurd. Dat is ook gebeurd in de Meridiaan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie