Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer is columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

De hulpsint

7 december 2022 om 10:15 Column

Nu de echte Sinterklaas al weer een paar dagen vertrokken is en van z’n oude dag geniet in zijn residentie in Spanje zijn ook de hulpsinten klaar met bezoekjes aan huis, ritjes op het paard, huilende kindertjes troosten, in te kleine auto’s plaatsnemen, ondeugende pieten tot de orde roepen en mooie lieve moeders op zijn schoot laten plaatsnemen.   

Uw stukkiesschrijver, zit nu in rusthuis voor overspannen bejaarde hulpsinten, heeft zelf vaak de Sint geholpen, ging regelmatig op pad als hulpje want de Goedheiligman kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Soms zag het er niet uit, lieten wenkbrauwen of snor los, renden doodsbange kinderen naar vader of moeder, kropen in paniek achter de bank of het gordijn of stonden te stuiteren van de zenuwen in de gang.

Wat mij altijd opviel was dat als ik met mijn rode suède schoenen met gespen statig binnen kwam wandelen dan wisten de kindertjes het zeker, dit is de echte Sint. Want Sint met sandalen, sneakers, laarzen of teenslippers werd meewarig aangekeken bij binnenkomst.

De verhalen, ervaringen en reacties die we bij hulpsint-vergaderingen hoorden waren om je te bescheuren, zo hilarisch. Bloedhete huiskamers, huisvaders vaak al licht aangeschoten, hele foute sinterklaasgedichtjes, huisvrouwen die ons na afloop wilden omhelzen, dan de baard er bijna aftrokken of de mijter omstootten. De ene Sint moest om het kwartier plassen met zijn gammele prostaat, een andere collega kreeg een hysterisch kindje op zijn schoot gezet dat moest overgeven van de zenuwen, weer een ander struikelde bijna over zijn lange mantel of kreeg, héél vals, een beker warme chocolademelk met een flinke dot slagroom, zie dat maar eens op te drinken zonder te knoeien met die slagroom. Ook de talrijke snottebellen blijven nog lang op onze oude netvliezen branden. Bij menig gezellig huisbezoekje werd er nog al eens alcohol genuttigd waarna die Sint in de auto in slaap viel of met een stevige boer afscheid nam.   

Dan is er nog de ‘doe-het-zelf’ hulpsint. Liep binnen bij een vergadering van de broeders van het St. Joris Biertappersgilde in café De Proeverij. Deze ‘sint’ was wat te haastig aan zijn metamorfose begonnen. De snor en baard waren tijdens zijn binnenkomst omhoog gekropen zodat hij wat lastig uit zijn woorden kwam. Begon vervolgens te orakelen over de historie van St. Joris en Sint Nicolaas, ontstaan 300 jaar na Christus. De man, met waarschijnlijk een historische achtergrond, had zich goed voorbereid maar de aanwezige broeders werden ongeduldig, hun glazen moesten nodig worden gevuld. Dus sloot deze ‘nepperd’ af met een oproep om meer dames in dit gilde en na het uit volle borst gezongen: ‘Dag Sinterklaasje Daaaaag!’ ging de tap wagenwijd open.

Uw stukkiesschrijver, oud-horecatijger, werd nog uitgenodigd om het perfecte biertje te tappen waarna het resultaat door oud-horecaman Hans Pagie met een 8 (!) werd beloond! 

Joop de Keijzer


Joop haalde voor alle biertap-handelingen een acht. (Eigen foto)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie