Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. Rinus van Denderen
Column

Mediarelletje verfilmd

Column

Onderstaand fictief stukkie zou zomaar een filmscript kunnen zijn. Met een hoofdrol voor Hans van Wegen (BPA),volle ruige baard, ooglapje, groot litteken op zijn wang. Andere hoofdrol voor Youssef El-Messaoudi (GroenLinks), mooie haardos, verzorgd uiterlijk, stralende lach, mooi strak geschoren vijfdagenbaardje.

Belangrijke bijrol voor Tashin Bülbül (Denk) en Harun Keskin (PvdA). Tevens prominente gastrol voor ‘minister’ of ‘staatssecretaris’ Lucas Bolsius (CDA). Thema; ‘Beschuldiging Racisme’ Een bloedstollende verfilming die alle andere kijkcijferrecords gaat verpulveren.

Daar gaan we. Hoofdrollen Starring; Hans van Wegen ‘Bad Guy’ en Starring; Youssef El-Messaoudi ‘Good Guy’. Belangrijke bijrollen, Tahsin die speciaal is gevraagd door Hans om als zijn secondant op te treden, Harun als secondant voor Youssef. Gastrol, voortreffelijk gecast door de Amersfoortse regisseur Rob Smulders (PvdA), is die van Peacekeeper sheriff Lucas Bolsius.

Stel je voor, deze filmscène speelt zich af op het Onze Lieve Vrouweplein met de toren als achtergrond. De prachtige filmmuziek, speciaal voor deze serie geschreven door Diggy Dex en Jiggy Djé, zwelt aan. Op het plein angstige terrasbezoekers die in paniek kroegen en restaurants invluchten. Gespannen staan de twee duo’s tegenover elkaar. ,,Actie”, roept regisseur Smulders, langzaam lopen de mannen met de rechterhand op de revolverholster, op elkaar af. ,,Cut”, schreeuwt Smulders dit keer ongeduldig want een vlucht stadsduiven strijkt neer precies tussen de rivaliserende koppels. Regieassistente Fatma Koser Kaya (D66) loopt hevig zwaaiend met het script naar de vogels die verschrikt opvliegen. ,,Oké, beginposities innemen, camera’s klaar, geluid klaar en actie!” Zuchtend nemen de vier acterende politici hun plaatsen weer in, lopen net enkele meters als Smulders weer wanhopig ,,Cut” roept want een aangeschoten kroegtijger, leuke figurantenrol van Kees Kraanen (VVD) denkt dat de veiligheid in gevaar is en stormt onverschrokken het plein op. Als het daarna nog eens zachtjes gaat regenen is de regie het zat, geeft opdracht de opnames te staken. Cameramannen Peter Heuts en Ewerdt Heideman pakken hun spullen in.

De catering, verzorgd door café-restaurant De Noot uit Hoogland, deelt de overgebleven lekkere hapjes uit aan teruggekeerde terrasbezoekers. De voltallige filmcrew wordt uitgenodigd door de broertjes Kan om koffie met baklava te komen drinken. De ontspannen sfeer werkt positief op de stemming onder de hoofdrolspelers. Plotseling staan ze op, lopen met Bolsius naar buiten. Lucas in het midden, linkerarm om schouder Youssef, rechterarm om schouder Hans. Niemand weet wat er is besproken. Even later komt Lucas tevreden glimlachend terug.

Buiten vallen Youssef en Hans elkaar minutenlang in de armen, sluiten duurzame vrede. Een mooi ontroerend ‘Happy End’ met de kerstdagen in aantocht!    

Joop de Keijzer  

advertentie