Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester.
Joop de Keijzer columnist van De Stad Amersfoort, brugwachter en havenmeester. (Foto: Rinus van Denderen)
Column

Amersfoort wordt grote stad

24 november 2021 om 11:15 Column

Dat Amersfoort groter groeit is te prijzen maar dat brengt ook grote stadproblemen met zich mee.
Die lieve Sinterklaas is gelukkig zonder protesten en gezeik aangekomen in Vathorst waar de kindertjes werden verrast met snoep en op de foto mochten met Sint. Maar sla je de krant verder open schrik je toch wel van al die vernielingen met vuurwerk, onverantwoord gebruik van lachgas met schokkende gevolgen, steekpartijen in woonwijken, berovingen, overlast door snuivende dronken jongeren, deelscooters die in de fik worden gestoken of in het water geflikkerd.  

Drie bedrijven die elektrische deelfietsen gaan aanbieden, hopen dat er netjes mee wordt omgegaan. Felle protesten tegen (veel) te hoge woontorens, pisnijdige horecaondernemers en kroegbazen die weer zwaar de dupe zijn van drastische coronamaatregelen. Want die sluitingstijd van 20.00 uur is ze een doorn in het oog. 

Uw stukkiesschrijver, al aan zijn vijfde chocolaletter bezig, gaat naar cabaretier Daniël Arends in theater Flint maar door die vroege sluiting van het horecagedeelte om 20.00 uur krijgen we ons pauzedrankje al vóór de voorstelling! Hoe gezellig wil je het hebben (ook) zonder bitterballen! Vraag me af hoe dat gaat met bezoekers van de tweede voorstelling om 21.15 uur. Hoe gaat dat met hun pauzedrankje. Het optreden van Hans Teeuwen is ook alweer verplaatst, nu naar januari. Wat staat ons nog meer te wachten. 

Ondertussen gaan in onze prachtwijk het Soesterkwartier de bushokjes traditiegetrouw al ver van te voren de lucht weer in, dit tot grote woede van wethouder Kees Kraanen. Pakte stoffer en blik, ruimde de troep zelf op. Kees kon zo aan de slag bij de glaswacht als hij het niet zo druk had met dit steeds terugkerende vandalisme in onze wijk. Later gaf hij opdracht aan Eemfors om de plek voor de Emmaüskerk netjes schoon te maken. Kreeg ik later een appje met daarop een foto van een keurig opgeruimd glasvrij plein. Toen ik het fotootje iets groter maakte zag ik tot mijn grote teleurstelling toch nog wat stukjes glas! Appte dit pesterig naar Kees met een vette knipogende smiley. Moet de komende tijd niet vergeten mijn telefoon mee te nemen want daar staat mijn QR-code in, moet je overal laten zien. Sta ik voor het Lieve Vrouwe café zonder telefoon, mocht niet naar binnen terwijl ik er de dag ervoor ook al een biertje had gedronken.  

Nou klaar, De Keijzer met dat pessimistische geschrijf. Ga lekker luisteren naar NPO Radio 5 met de Evergreen Top 1000. Toen ik vanmorgen beneden kwam zat er weer een chocoladeletter van Tony Chocolonely in mijn versleten slof. Helaas had die lieve Sint een melkletter gegeven, had nog zo om een pure letter gevraagd. Ook de Sint wordt een dagje ouder, vergeet wel eens wat. Heb op de Sint-app gevraagd of ik de letter mag ruilen. ‘Kijk morgenochtend als je beneden komt maar in je pantoffel’ appte de pakjes-omruilpiet!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie