Columnist Joop de Keijzer.
Columnist Joop de Keijzer. Foto: Rinus van Denderen
Column

Er mag/kan steeds meer

9 juni 2021 om 14:15 Column

Moest met deze heerlijke zonnige dagen opeens weer denken aan de veel te vroeg overleden schrijver, dichter en columnist Martin Bril. Heb het dan meteen natuurlijk over zijn bundel ‘Rokjesdag’. Over blote benen, lente, vrouwelijkheid, de panty’s gaan uit, de rokjes aan. Maar in het hele land gaan niet alleen de rokjes aan maar ook sportieve sportkledij gaat weer het straatbeeld sieren. Overal zie ik dames in jogging- gymnastiek- en trimpakjes over bospaden snellen, in de buitenlucht krachttrainingen volgen en op grasveldjes in Zumba kledij zich in het zweet werken.

Ook op het veldje aan de IJsselstraat werd er weer driftig met ledematen gesmeten. De vorige keer was dat een groepje jonge sportieve dames maar dit keer was het een bont gemêleerd gezelschap dames dat zich had verzameld op het speelveldje schuin tegenover onze woning.

Een kleurrijke groep dames, grijs, geverfd en naturel en één enkele heer rolt, keurig op anderhalve meter, hun matje uit. Stap van mijn fiets om het clubje vrolijke dames gade te slaan. Ze zijn, tot mijn grote vreugde, terug om hier onder leiding van een in loeistrakke outfit geklede instructrice, de coronakilo’s eraf te trainen. Als de matjes zijn uitgerold gaan de dames en heer in de lotushouding zitten wachten tot de groepleidster de apparatuur heeft klaargezet en uitlegt wat ze die morgen gaan doen. Vervolgens gaat de groep op de rug met de beentjes gestrekt. Een fitte vijftiger met tijgerprintlegging komt nog haastig aangesneld, verontschuldigt zich voor het te laat zijn. Dan gaan ze met de beentjes in de lucht van links naar rechts en weer terug in beginpositie. Daarna op de linkerzij dan rechterzij en weer terug. Ook de niet bij iedereen even strakke billen krijgen het zwaar te verduren.

Net zo als de vorige keer is er weer een dame met een slappe sluitspier die in haar zenuwen er spontaan eentje laat ontsnappen. Dit keer is het de vrouw in de tijgerprintlegging die met een knalrood hoofd sorry roept. De hele groep is dan al in schaterlachen uitgebarsten want het windje was hoorbaar tot op de balkons van wooncomplex ‘De Hoefhamer’ aan de Dollardstraat.

Stap gierend van het lachen weer op mijn fiets om een rondje binnenstad te doen. Over drie dagen zijn ze er weer. Ga vast weer effe gluren. Kan niet wachten. Heerlijk al die versoepelingen. We mogen steeds meer. Zijn weer ‘Vriend’ van theater Flint geworden. Bioscopen en musea gaan voorzichtig open. Een hapje eten binnen ín de vele gastvrije Amersfoortse restaurants komt langzaam op gang. Alle restaurateurs kijken reikhalzend uit naar uw komst. Op de Oliemolenhof komt binnenkort een pop-up terras. De Eemhaven stroomt langzaam vol met recreatievaarders. Fietsboot ‘Eemlijn’ en de bootjes van ‘Waterlijn’ trekken weer volop toeristen.

Het grote genieten kan beginnen.
Uw stukkiesschrijver, tevens fruitfanaat, bloeit helemaal op!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie