Afbeelding
Foto: Rinus van Denderen
Column

Kan niet waar zijn!

21 april 2021 om 10:15 Column

Terwijl de horeca op een houtje zit te bijten en het water ze tot aan de lippen staat worden deze ondernemers wel verzocht een bedrag over te maken op de rekening van gemeente Amersfoort omdat ze een reclamebordje hebben geplaatst op gemeentegrond, (precario). Uit zeer onbetrouwbare cafébronnen heeft uw stukkiesschrijver, telde vier bijen en twee hommels, vernomen dat bij kroegbazen Tobias Bosman (van Zanten), Sven Kattenberg (Kroast), Bülent Yokus (Dara), Vincent Tomassen (Merlot), de broertjes Kan (Kannetje), Jos Hak (De Noot) en Derk Koetje (Café Koetje), de broek spontaan is afgezakt. Wat een uiterst beroerde timing om daar uitgerekend nu mee te komen.

Mijn broek zakte ook vanzelf af toen ik hoorde dat blueszanger ‘Blinde Ed’ (Edwin Ruyer) zijn gezellige optredens diende te staken van starre handhavers want tegen de regels. Maar wellicht heeft burgemeester Lucas ‘Crimefighter’ Bolsius inmiddels met de hand over het hart gestreken, gaat hij dit soort leuke initiatieven toestaan want een beetje livemuziek brengt wat leven in de dodelijk saaie brouwerij, zorgt ervoor dat de akelig stille binnenstad weer, ook al is het maar voor even, een plek is waar het gebeurt. Het kan ook zijn dat op dit moment uit het niets de stadsbestuurders zich realiseren dat medeleven beter op zijn plaats is dan onbuigzaam regels volgen want we doen het toch immers samen!

Genoeg nu De Keijzer, met je kritiek want ik weiger een zuurbekkie te zijn. Vrolijk werd ik van de week toen ik op een van mijn wandelingen Marjan zwerfvuil zie opprikken. Dagelijks wandelt deze Amersfoortse door de stad ondertussen al het achteloos weggegooide afval oppakkend en in de meegebrachte vuilniszak proppend. Had beloofd haar even te noemen want ze geeft het goede voorbeeld.

Dan was er ook een moment waarop ik dacht; ‘Wie is dat nou weer’. Hebben jullie dat ook wel eens dat je wordt gegroet door iemand met mondkapje, zonnebril en petje die uitgelaten, “Jopiejoo, alles goed”, roept en waarvan je je achteraf afvraagt wie het was. Roep terug dat alles goed is maar ben nog steeds benieuwd wie het is geweest.

Mijn schrijvershartje gaat sneller kloppen nu er wellicht versoepelingen worden aangekondigd. Worden die verstikkende regels gedeeltelijk of helemaal teruggedraaid of is het weer die dooie mus. Maar, let op, er is iets om naar uit te kijken. 24 april gaan we via een livestream in Flint iets meer te weten komen over dat fantastische Smartlappenfestival waar ik met smart op zit te wachten. Vol overgave samen levensliederen zingen is het beste medicijn tegen uitzichtloosheid. Hopelijk kunnen we 21 en 22 augustus(!) de kelen schor zingen met ‘Manuela’, ‘Hij was maar een clown’ of ‘Pappie, loop toch niet zo snel’. Als verrassing zouden we tijdens de opening van het festival wel eens kunnen gaan genieten van het gouden keeltje van cultuurwethouder Fatma Koser Kaya!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie