Afbeelding
Rinus van Denderen
Column

Verkiezingen in Amersfoort, ga stemmen!

17 maart 2021 om 09:15 Column

Het zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn, verkiezingen 2021. Alle flyers met vrouwelijke lijsttrekkers heb ik bewaard en doorgelezen. Als Amersfoorts raadslid Tyas Bijlholt (D66) in de stromende regen zijn flyertje met de charmante beeltenis van Sigrid Kaag door de brievenbus schuift ben ik net te laat om hem kort te groeten. Het papiertje leg ik op tafel en zet er later die middag onbedoeld de hete theepot op, zeg ‘Sorry’ tegen Sigrid en ga verder met het lezen van het 50PLUS, BIJ1, SP en Partij voor de Dieren promotiemateriaal.

Als ik mevrouw De Keijzer voor de tweede keer bijschenk blijft Sigrid Kaag aan de bodem plakken. Ze kijkt mij vrolijk aan. Later als uw stukkiesschrijver, geen zwevende kiezer meer, de theepot naar de keuken brengt gaat Sigrid mee. Laat het foldertje zitten, zet de pot in een keukenkastje. De volgende dag weer met de theepot in de hand, Sigrid gaat mee van keuken naar huiskamer. Vandaag ga ik stemmen op een vrouw maar of dat Sigrid Kaag gaat worden laat ik in het midden.

Op die enorme verkiezingsborden kwam ik op verschillende plekken ook VVD-wethouder Kees Kraanen tegen, wijzend met zijn vinger naar mij, de kiezer. Dat vingertje deed mij denken aan die heerlijke Amerikaanse poster uit 1800 van ‘Uncle Sam’ met ‘I Want You!’ Kees lijkt als groot staatsman je op te roepen om je aan te sluiten bij zijn partij maar ik heb al besloten om op een vrouw te stemmen dus hoe origineel ook Kees, blijf gewoon je werk als wethouder afmaken in het Amersfoorts college want de intussen uitlopende bomen en het veranderende klimaat hebben je hier nu harder nodig dan ooit.

Moet ook in dit stukkie mevrouw De Keijzer een complimentje maken want die was vorige week fanatiek lawaai makend actief bij het klimaatalarm op 14 maart. Het bleef stil op de Dollardstraat alleen in de schuur van huize De Keijzer heeft mijn eega minutenlang uit protest haar fietsbellen laten horen. Zit nu met twee ontstoken dikke duimen in een kommetje met ijsblokjes. Nog meer respect voor mijn wederhelft want ze ging op donderdag met die gigantische storm haar nieuwe fiets ophalen bij Blom in Hoogland. Heen was ze er in een kwartiertje, terug duurde het zo lang dat ik alarm sloeg toen het donker begon te worden. Het is gelukkig goed gekomen maar ze kroop die avond totaal uitgeput vroeg onder haar dekbedje.

Wil hier ook nog de laatste reacties vermelden naar aanleiding van mijn nieuwe haardracht (hipster met staartje). ,,Wanneer maken ze het af”, of ,,Ze zijn een stukkie vergeten”, en een hele mooie van een lezeres; ,,Joop 2.0!”

Omdat het vorige week de nationale week zonder vlees was wilde ik mij toch niet laten kennen en heb de vegan kibbeling geprobeerd. Zelfs met een heel bakje knoflooksaus kreeg ik ze niet weg. Durf na deze teleurstelling de vegetarische kippenvleugels niet eens uit de verpakking te halen!

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie