Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Horeca in de zorg?

4 november 2020 om 11:00 Column

Nu het coronavirus ongenadig toeslaat kan uw stukkiesschrijver, tevens fanatiek bladblazer, zijn favoriete vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) tot zijn teleurstelling voorlopig wel vergeten. Effe geen terrasje pikken bij café-restaurant de Noot in Hoogland. De keel smeren met een bockbiertje bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen, vergeet’t maar. Een kopje thee (!) drinken met wethouder Fatma Koser Kaya is al voor de zevende keer uitgesteld.

Fietsend door de uitgestorven binnenstad zie ik troosteloos de terrasstoelen opgestapeld staan, een ketting erdoorheen want ze kunnen worden gejat door sneue figuren. De spreuk ‘Wij Jullie Ook’ op een raam bij Kafé van Zanten aan de Bloemendalsestraat doet me glimlachen. Het reclamebord met leuke variant op ‘To Be Or Not To Be’ namelijk ‘To Pee Or Not To Pee, vond ik zeker goed voor een vermelding. Complimentje voor de creatievelingen van het Lange Jan Hotel in de Krankeledenstraat die je er subtiel op wijzen als je hoge nood hebt.

De spreuk ‘Wij Jullie Ook’ op een raam bij Kafé van Zanten aan de Bloemendalsestraat doet me glimlachen

Al deze uitbaters en hun personeel zitten thuis nagels te bijten of storten zich op afhaal en thuisbezorgen van maaltijden. Er valt echter een goede ontwikkeling te bespeuren. Personeel wordt (tijdelijk) omgeschoold tot zorgverlener of zorgondersteuner.

Uit zéér onbetrouwbare bron vernomen dat Amersfoorts barpersoneel, koks en serveersters binnenkort hun opleiding afronden. Bij de mensen thuis, in zorginstellingen en verpleeghuizen aan de slag gaan. Zo gaan de 4 broers Kan van onder andere ’t Kannetje/Papa’s Bar op pad voor Beweging 3.0 om koffie te schenken in St. Jozef en De Lichtenberg. Gaan Annemieke en Jeroen Zwagerman van het Stadscafé op pad met cliënten het mooie herfstbos verkennen. Gaan Tobias Bosman (Van Zanten) en Bülent Yokus (Dara) op duofietsen toeren met cliënten die visueel gehandicapt zijn. Komen Toon Sterrenburg (De Drie Ringen) en Jos Hak (De Noot) bij de mensen thuis om ramen te lappen, te stofzuigen en de afwas te doen. Charissa Chandoe (Koppelpoort) en Vincent Tomassen (Merlot) gaan helpen in de keuken, serveren maaltijden in Nijenstede en Birkhoven Zorgcentrum. Sven Kattenberg (Kroast) en Yamna Bounaanaa (Habibi) gaan samen met André van Gelderen (Zandfoort aan de Eem) honden uitlaten bij mensen die slecht ter been zijn. Derk Koetje (Café Koetje) gaat samen met Marco en Ingeborg Blok (Mei) boodschappen voor u doen. Kostas Georgiadis (Pallas Athene) gaat samen met Burak Celik (Mediterraan restaurant Celik) cliënten begeleiden naar arts, ziekenhuis en dagopvang. Met uw steunkousen wordt u vakkundig geholpen door Walrick Halewijn (Grand Café Halewijn), Anna Tan (Jeff’s Food & Drinks)) en Paula Bouwer (Queens).

Toch maar hopen dat de strenge maatregelen voor onze horeca op korte termijn worden versoepeld want er doemt een schrikbeeld op, Coen Molenveld (KAdE Café) en Maarten van der Heide (Rauw) die je onder de douche helpen en je billen komen wassen!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie