Tijdens het architectuurcafé komen verschillende aspecten van mobiliteit aan bod.
Tijdens het architectuurcafé komen verschillende aspecten van mobiliteit aan bod. Rufus de Vries

Architectuurcafé over mobiliteit en verstedelijking

28 september 2023 om 10:30 Activiteiten

AMERSFOORT Hoe gaan mobiliteit en kwaliteit van openbare ruimte samen? Welke stad wil Amersfoort zijn en voor wie? Hierover gaat FASadE volgende week in gesprek tijdens het architectuurcafé ‘Mobiliteit en verstedelijking’. 

De komende jaren zullen duizenden woningen worden gebouwd in Amersfoort. De druk op de openbare ruimte is groot en wordt nog groter. De gemeente neemt stappen om de auto terug te dringen. Maar het plan om in de hele stad betaald parkeren in te voeren levert momenteel verhitte discussies op. 

MOBILITEITSGELUK 

Tijdens het architectuurcafé op 4 oktober komen verschillende aspecten van mobiliteit aan bod, zoals leefbaarheid, toegankelijkheid en sociale cohesie. De mobiliteitsopgave is complex en vraagt om een aanpak met visie. Want mobiliteitsgeluk voor iedereen krijg je niet zomaar voor elkaar. Like Bijlsma is ontwerper en als ruimtelijk onderzoeker werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Bijlsma zal vertellen over verstedelijking rondom spoorknooppunten en welke kansen en valkuilen daarbij een rol spelen. In het onderzoek dat zij deed wordt ook de publieke meerwaarde in gebiedsontwikkeling meegewogen. Een andere spreker is Tanja Vonk, onderzoeker en senior adviseur bij TNO (de Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek). Vonk gaat in op de maatschappelijke impact van mobiliteit en bepleit het belang van een heldere visie. 

LANGS EEM EN SPOOR

Tyas Bijlholt, Amersfoorts wethouder mobiliteit, neemt deel aan het gesprek dat volgt op de twee korte inleidingen. Mobiliteit speelt in de omgevingsvisie van Amersfoort immers een belangrijke rol: langzaam verkeer krijgt in deze visie nadrukkelijk aandacht. Ook wordt er gewerkt aan de leefbaarheid van het stationsplein. De vijf gebieden die vlakbij station Amersfoort liggen en samen ‘Langs Eem en Spoor’ vormen, maken de komende jaren een grote verandering door. Hier moet een nieuw stadsgebied ontstaan met duizenden woningen en ruimte voor werken, groen, cultuur en natuurlijk mobiliteit. Jeroen Ruitenbeek, supervisor voor de deze plannen, sluit aan bij de discussie onder leiding van Patrick van der Klooster, lid van de programmaraad van FASadE en daarnaast leider van BPD Studio en team Stadsontwikkelaars. 

PROJECTENHUIS

De locatie van het architectuurcafé is niet toevallig gekozen. De Emmaüskerk aan de Noordewierweg ligt naast het Projectenhuis, waar de gemeente actuele plannen toont voor het gebied ‘Langs Eem en Spoor’. Bezoekers van het architectuurcafé kunnen tijdens de inloop tussen 19.30 u en 20.00 uur even binnenwandelen bij het Projectenhuis om kennis te nemen van de plannen. 

Het programma sluit af met een borrel om bezoekers de gelegenheid te geven om nog even na te praten. Michiel Buursen voegt daar met zijn muzikale bijdrage een vrolijke noot aan toe. Tickets via: fasade.nl: 5,00 euro per persoon (excl. ticketkosten). Datum: woensdag 4 oktober. Tijd: 19.30 uur - 22.15 uur. Locatie: Emmaüskerk aan de Noordewierweg 131 in Amersfoort.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie