Het oude VVV kantoor op het Stationsplein van 1976 tot 1990.
Het oude VVV kantoor op het Stationsplein van 1976 tot 1990. Archief VVV

VVV Amersfoort viert 125 jarig bestaan met activiteiten voor Amersfoorters

19 september 2023 om 13:15 Activiteiten

AMERSFOORT VVV Amersfoort bestaat woensdag 27 september precies 125 jaar en viert dit met diverse activiteiten voor alle Amersfoorters. De Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingen Verkeer (VVV) werd opgericht op 27 september 1898.  

De officiële opening van de feestdag wordt verricht door wethouder Dijksterhuis bij de VVV aan de Breestraat 1 om 11.00 uur. In het gebouw van de VVV is een mini expositie ingericht over de geschiedenis van de VVV Amersfoort. 

Er zijn verschillende activiteiten gedurende de dag waarbij ook prijzen te winnen zijn, waaronder een privé rondleiding op de toren.
Voor kinderen is er een gratis speurtocht af te halen bij de VVV tussen 10.00 en 17.00 uur.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.  


In de Koppelpoort zijn deze dag twee gratis rondleidingen. (VVV) 

BEKLIMMING, RONDLEIDING EN TUK TUK

In de middag zijn er gratis torenbeklimmingen die starten om 12.30, 14.00 en om 15.30 uur. De beklimming duurt 1 uur. Per beklimming kunnen maximaal veertien mensen deelnemen. Er worden op de dag zelf tickets per tijdslot uitgedeeld. In de Koppelpoort zijn op deze dag twee gratis rondleidingen die starten om 13.30 en 14.15 uur. De rondleiding duurt een half uur. Door het centrum rijdt deze dag twee keer een gratis Tuk Tuk tours tussen 14.30 - 16.30 uur. Voor deze drie activiteiten kan niet gereserveerd worden, vol is vol.

STADSWANDELING EN QUIZ

In de avond kunnen maximaal vijftig deelnemers meedingen naar leuke prijzen in de Keileuke Amersfoort Quiz in de toren. Kosten deelname 125 cent per persoon.  Inclusief koffie/thee. De quiz start om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur.
De Amersfoortse Gidsen nemen belangstellenden om 19.30 uur mee voor een stadswandeling voor 125 cent per persoon. De start is voor de VVV. Voor deze twee activiteiten moet gereserveerd worden. Dit kan via de buttons op de website. https://www.vvvamersfoort.nl/nl/125-jaar-VVV-Amersfoort.

In Nederland ontstond aan het eind van de 19e eeuw in veel steden grote belangstelling voor het vreemdelingenverkeer. Het economische voordeel dat dit kon opleveren sprak zeer aan, ook bij de Amersfoortse middenstand. Al een aantal jaren werd er gesproken over de oprichting van een Vereniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer. Tot 1898 was het er nog niet van gekomen. Eensgezind werd besloten tot een oprichting van een VVV, aldus het verslag in de Amersfoortsche Courant van 22 september 1898. Er werden snel spijkers met koppen geslagen, want reeds in dezelfde krant werd een oproep geplaatst aan belangstellenden. Zij konden in lokaal De Arend aan de Arnhemseweg de oprichting Eener Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer bijwonen. Een vergadering die tot op de dag van vandaag zijn sporen heeft nagelaten. Er is veel veranderd in 125 jaar, maar de missie van de VVV is nog steeds hetzelfde; namelijk het toerisme en de vrijetijdsbesteding in Amersfoort en de regio bevorderen door bezoekers als een goed gastheer van dienst te zijn en dat op een persoonlijke manier. Onze mooie stad wordt door steeds meer toeristen uit het binnen -en buitenland ontdekt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie