Veertien van de negentien enthousiaste leden van Muziektheater Amersfoort.
Veertien van de negentien enthousiaste leden van Muziektheater Amersfoort. Stefan van Nieuwenhoven

Zeikstad neemt musical op de hak

Activiteiten

AMERSFOORT ,,Toen de oorlog in Oekraïne begon las ik het script ineens heel anders.” Pieter Kramer speelt in ‘Zeikstad, de musical’ Hakmes Harrie. Een arme man die moorddadige neigingen krijgt; van je haktsjak! ,,Wat in het script nogal vergezocht leek, bleek ineens in het echte leven gewoon aan de gang te zijn.”

Zeikstad de Musical wordt gespeeld door negentien enthousiaste leden van MuzA. Muziektheater Amersfoort. Een groep met grote ambitie. Wat best bijzonder is; er doen bijna net zoveel mannen mee als vrouwen. Een van die mannen is verteller van het stuk Michiel Boland. Wanneer hij zijn politiejas aandoet transformeert hij in agent Knuppel. Hij neemt de bezoekers mee in het verhaal en geeft hier en daar wat uitleg. Kleine Eefje zorgt dat hij bij de les blijft en stelt veel vragen; waarom er bijvoorbeeld zoveel betaald moet worden om te kunnen plassen.

STRAFKOLONIE ZEIKSTAD Door een lange droogteperiode en een ernstig tekort aan water is het gebruik van een eigen wc verboden. Tegen veel geld moet er geplast worden in openbare toiletten. Wanneer je je hier niet aan houdt word je verbannen naar de strafkolonie Zeikstad. Deze dramatische gegevens zijn de opmaat voor een hilarische voorstelling. Zeikstad is een stuk dat het genre op de hak neemt. ,,Mensen die vaker naar musicals gaan zoals West Side Story of Les Miserables zullen het wel herkennen. De musical bevat namelijk talloze verwijzingen naar deze bestaande musicals.” Muzikaal leider Reinier Bavinck voegt daar trots aan toe: ,,We spelen Zeikstad met live-muzikanten."


Winniefred Grijpstuiver en Sippe Suus. - Foto: Stefan van Nieuwenhoven

LOCATIETHEATER ,,Het was een hele uitdaging om een goede speelplek te vinden”, aldus regisseuse Angelique Severs. ,,Eerst zouden we spelen in het Rietveldpaviljoen, maar door corona zijn daar ook alle exposities opgeschoven zodat er geen ruimte meer was voor onze musical. We zijn erg blij met onze nieuwe locatie: Hoek 3, vlakbij het station.” Het is een kantoorpand met mogelijkheden. Er wordt op verschillende niveaus gespeeld, er staan wat plantenbakken, er is een kantine. Kortom; echt locatietheater. Severs vervolgt: ,,Het vergt wel wat extra’s van de spelers. Je even terugtrekken in de coulissen kan in dit geval niet. En wat natuurlijk ook best pittig is; we kunnen niet oefenen op locatie, dus moeten ons elke keer proberen voor te stellen hoe de situatie straks is." 

Net als in de echte wereld wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter

INGEHAALD DOOR WERKELIJKHEID ,,Eigenlijk heeft de werkelijkheid ons stuk ingehaald”, aldus speler Pieter Kramer. ,,Eerst leek alles nogal overdreven, maar inmiddels kunnen we sommige rollen of situaties bijna een op een op de oorlog in de Oekraïne leggen. Zo dreigt er in Zeikstad een tekort aan water; in Europa dreigt een tekort aan betaalbaar gas. Net als in de echte wereld wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. En voor geld is veel te koop, daar kunnen de Oligarchen over meepraten. Maar gelukkig is er -hoe kan het ook anders- ook nog de liefde. En de liefde is natuurlijk onoverwinnelijk! Hoewel…. Nou ja. Kom kijken naar Zeikstad de musical.”


Kaarten en meer informatie via: https://www.muziektheateramersfoort.nl/. De voorstelling wordt gespeeld op 21 en 22 mei en 11 en 12 juni.   

advertentie