In de middag van 27 juni om 15.00 uur sluit het Kobra Ensemble het concertweekend af.
In de middag van 27 juni om 15.00 uur sluit het Kobra Ensemble het concertweekend af. © Hugo Rompa

Drie concerten in Veerensmederij

15 juni 2021 om 14:15 Activiteiten

AMERSFOORT Na maanden van live-streams, repetities en studio-opnames mogen er weer live concerten gaan klinken. In de Veerensmederij vinden er in het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 juni drie concerten plaats van hoog niveau.

Zo creëerde regisseur Chris Koolmees een eigen enscenering van een klassieke eenmansopera uit 1959 La Voix Humaine van Francis Poulenc op tekst van Jean Cocteau die op 26 juni om 20.30 in de Veerensmederij gaat. In de oerversie draait alles om een telefoongesprek dat de zangeres voert. In deze eigentijdse enscenering zien we de vrouw via facetime ook met de telefoon in beeld. In de opzet van Koolmees raakt de mens onthecht van de samenleving in een gevaarlijk spel met steeds wisselende waarheden. Als het spel abrupt en onverbiddelijk eindigt komt dat omdat de verbinding verbroken is en het licht uitvalt. Via een webcam probeert de hoofdpersoon krampachtig de verbinding met de buitenwereld intact te laten. Gastheer en muzikaal leider van Holland Opera Niek Idelenburg is vol lof over sopraan Ekaterina Levental die La Voix Humaine zal zingen. ,,Ekaterina doet alles met een enorme drive en passie. Dat is zowel hoorbaar in haar zang als ook in haar harpsspel.” Ekaterina vluchtte in 1993 uit de Sovjet Unie naar Nederland waar ze zang en harp studeerde aan diverse conservatoria. Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle Duo Bilitis, waarmee ze diverse internationale prijzen won. In King Lear van Holland Opera zong Ekaterina de rol van Goneril.

DUO SERENISSIMA De volgende dag op zondag 27 juni om 12 uur is het podium vrij voor Duo Serenissima. De naam van het duo is de officieuze bijnaam voor Venetië. Duo Serenissima heeft zich vooral toegelegd op de vroege barok van de zestiende en zeventiende eeuw. Het duo wordt geformeerd door de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de luitist David Mackor. Het Duo Serenissima ontving onlangs de Dutch Classical Music Award. Elisabeth is een goede bekende van Holland Opera. In 2019 zong ze de rol van Cordelia in King Lear op Fort Rijnauwen. Het duo trad op in het Festival Oude Muziek en werd geprezen om hun prachtige uitvoering van de muziek van Monteverdi. Serenissima heeft zich de laatste tijd toegelegd op het ontdekken en verfijnen van de originele uitspraak van het Engels uit het Elizabethaanse tijdperk. In hun concerten streven ze naar een samengaan van theater, verhalen vertellen en beweging. Met hun interesse in de meer onconventionele manier om oude muziek voor het voetlicht te brengen, zal hun optreden op 27 juni om 12.00 uur zeker verrassend en vernieuwend zijn.

KOBRA ENSEMBLE In de middag van 27 juni om 15.00 uur sluit het Kobra Ensemble het concertweekend af. Zij zijn een klassiek geschoold ensemble dat alle muzikale richtingen die ze leuk vinden, verkent. Daarbij schuwen ze het theatrale niet. De zes dames zingen het liefst op zo verschillend mogelijke podia, evenementen en festivals. Zij zijn daarbij constant op zoek naar nieuw publiek om hen te verassen. Naast klassiek zingen zij volksmuziek, popmuziek en jazz maar zij draaien hun hand ook niet om voor een smartlap of een huwelijks ABC-tje. Het Kobra Ensemble streeft voortdurend naar nieuwe uitdagingen en samenwerkingen op bijzondere locaties. De afgelopen jaren traden de Kobra’s op in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Bimhuis en bij Podium Witteman. Niek Idelenburg is benieuwd hoe ze al die beheerste stijlen in één programma brengen. Veelkleurig zal het zeker worden. 

Het geeft weer perspectief en richting en je geeft het publiek weer de mogelijkheid om als vanouds van heel veel moois te genieten

Idelenburg is als ieder ander verheugd over het weer open gaan van de theaters. ,,Het geeft weer perspectief en richting en je geeft het publiek weer de mogelijkheid om als vanouds van heel veel moois te genieten.” Niek Idelenburg heeft de afgelopen lockdown periode allesbehalve stil gezeten. ,,Op kleinschalig niveau hebben we voor scholen educatieve projecten gedaan, voor zover dat mogelijk was. Daarnaast hebben we een pitch uitgeschreven waarin we nieuwe makers van opera uitnodigen hun kunnen aan ons te laten zien. Tenslotte werken wij als Holland Opera toekomstgericht en willen we blijvend mooie producties brengen. We hebben drie schrijvers uitgenodigd hun idee toe te lichten, uit te werken en te presenteren tijdens een presentatie van een kwartier.”

De zaal in de Veerensmederij mag weer maximaal vijftig personen ontvangen. Op 30 juni volgt er dan weer een nieuwe versoepeling waarbij er zeventig tot tachtig mensen de zaal in mogen met inachtneming van anderhalve meter afstand. Niek Idelenburg hoefde niet lang bezig te zijn met de planning voor het nieuwe seizoen. ,,In feite is alles een jaar opgeschoven. Toen de lockdown medio december 2020 inging was Meisje met de zwavelstokken helemaal klaar voor uitvoering. De vijfentwintig voorstellingen van de opera Vliegende Hollander waren in de zomer van 2020 snel uitverkocht. Van 31 juli tot 12 september is de opera Vliegende Hollander daarom opnieuw te zien in De Veerensmederij in Amersfoort.”

door Peter Bruinsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie