Afbeelding
pixabay

Speciaal programma omtrent 4 en 5 mei in Amersfoort; herdenkingen in besloten kring

30 april 2021 om 14:19 Activiteiten

AMERSFOORT Ook dit jaar wordt er in de gemeente Amersfoort stilgestaan bij 4 en 5 mei. Tijdens Dodenherdenking vinden er in besloten kring herdenkingen plaats bij oorlogsmonumenten op de Leusderheide, in Rustenburg, op Rusthof en in Hoogland. Daarnaast lopen burgemeester Bouwmeester en locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee Leusdense en Amersfoortse schoolklassen de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar Rusthof. In verband met de coronamaatregelen kan publiek zich niet aansluiten bij de tocht. 

Op 3 mei plaatsen vrijwilligers van onder meer de Stichting Sovjet Ereveld bloemen op het Sovjet Ereveld en de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

WITTE ANJERS Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort zorgt op 4 mei voor een witte anjer bij alle 412 herdenkingsstenen in de stad. Vrijwilligers doen dit als laatste eer aan de ruim vierhonderd vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders, en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en betrokkenen.

Het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt op 4 mei het jaarlijkse herdenkingsconcert in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Vanwege corona wordt het concert dit jaar vooraf opgenomen en is op een later moment onder meer via www.herdenken.tv terug te kijken. 

BEVRIJDINGSDAG Op woensdag 5 mei wordt ondanks de beperkingen stilgestaan bij Bevrijdingsdag. Stichting de Bühne organiseert dan ‘Bordje Vrijheid’. Amersfoorters worden hierbij uitgedaagd om hun culinaire kunsten te tonen en de smaken van vrijheid te bespreken. Alle inwoners die zich aanmelden, koken voor één uitgenodigde tafelgenoot en ontvangt een Bordje Vrijheid-tafeldektas. Meer informatie is te vinden op www.bordjevrijheid.nl.

De rest van de week staat ook nog een aantal activiteiten op het programma in het kader van 76 jaar vrijheid. Op zondag 7 mei wordt hierbij stilgestaan met een optreden in het openluchttheater in Birkhoven. Onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band neemt Vincent Bijlo luisteraars mee naar het Amersfoort van 1945, met muzikale bijdragen van Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik. Het concert begint om 19.45 uur en is via een livestream gratis vanuit huis te volgen.

SOVJET EREVELD Om de herdenkingsweek af te sluiten, vindt op zondag 9 mei om 11.00 uur een kranslegging plaats op het Sovjet Ereveld. Hierbij zijn onder meer ambassadeurs van voormalige Sovjetrepublieken en de burgemeesters van Leusden en Amersfoort aanwezig. 

Het volledige actuele programma is op de website van de gemeente te bekijken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie