Aan de Amersfoortse Kribbejacht werkt een groep van enthousiaste stadsbewoners, ondernemers en vrijwilligers uit de kerken mee.
Aan de Amersfoortse Kribbejacht werkt een groep van enthousiaste stadsbewoners, ondernemers en vrijwilligers uit de kerken mee. Louis Runhaar

Op kribbejacht in de stad: ‘Het kerstverhaal komt tot leven’

21 december 2020 om 16:30 Activiteiten

AMERSFOORT Sinds de lockdown van vorige week is het rustig in de Amersfoortse binnenstad. Gezellig kerstinkopen doen is er niet meer bij, evenementen en concerten die bezoekers in de kerststemming brengen, zijn gecanceld. Wie toch het kerstverhaal wil beleven, kan tussen 17 en 27 december op kribbejacht in hartje Amersfoort.

Anna Walsma

De Amersfoortse Kribbejacht is een kerstwandeling die helemaal past in wat dominee Gremdaat onlangs ,,oplossingsgericht de lockdown ingaan” noemde. Wie op kribbejacht gaat, zit niet vast aan een route, een dag of een tijd. Je kunt op het moment dat het jou goed uitkomt op zoek gaan naar de figuren uit het kerstverhaal, die op verschillende locaties in de binnenstad staan opgesteld. De route is alleen te wandelen, met z’n tweeën of met huisgenoten.

UITDAGING Voor de kinderen die door de lockdown weer thuis zitten en net de kerstactiviteiten op school gemist hebben, kan de kribbejacht een leuke uitdaging zijn. En voor de ouders natuurlijk ook. Wie vindt ze allemaal? De engel, de herder, de ster, het ezeltje en natuurlijk Jozef en Maria?

Zodra duidelijk werd dat ook een coronaproofversie van de succesvolle lichtjestocht geen haalbare kaart was, ontstond het idee van de kribbejacht. Kerst gaat immers ook door, dus bedacht het team van de lichtjestocht in korte tijd deze nieuwe vorm om Kerst in de stad te brengen. Het team kreeg medewerking van ondernemers in de binnenstad. De stadsdichter voegde met een prachtig gedicht een extra dimensie toe aan de speurtocht.

STADSBEWONERS Aan de Amersfoortse Kribbejacht werkt een groep van enthousiaste stadsbewoners en vrijwilligers uit de kerken mee. Zij zorgden voor de scènes die sinds vorige week in negen etalages en één straat in de binnenstad te bewonderen zijn. ,,Het kerstverhaal komt zo echt tot leven in de stad”, aldus Diederiek van Loo, stadsdominee en één van de organisatoren. ,,Er gebeurt iets met het verhaal en er gebeurt iets met jou als toeschouwer, als het verhaal zo dichtbij komt.” Raad van Kerken-voorzitter en teamlid Josephine van Pampus vult aan: ,,Het idee was om te midden van de drukte van kerstinkopen en kerstgezelligheid het verhaal neer te zetten. Iets verstillends tussen alle glitter. Nu is het natuurlijk precies andersom en brengt de Kribbejacht iets van de glans van het kerstverhaal in de verstilde stad.”

Aanmelden voor de Kribbejacht is niet nodig, en er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Meer uitleg is te vinden op de deelnemerskaarten die gedownload kunnen worden op stadsdominee.nl of katholiekamersfoort.nl. Ze zijn ook af te halen bij Corazon in de Krommestraat en bij Long John’s Pub & Hotel in de Krankeledenstraat.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie