Vooraankondiging bijzonder concert Amer Consort rond lijdenstijd.

7 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Het betreft een passieconcert dat vanuit verschillende componisten uit verschillende tijden de gebeurtenissen van het lijdensverhaal vertelt. Het vocaal ensemble Amer Consort staat onder leiding van Dirkjan Horringa.

De Lijdenstijd is van oudsher een periode van verstilling en inkeer. In de muziek vind je dat terug in relatief eenvoudige structuren en kleine, bescheiden bezettingen. Geen wereldlijke pracht en praal, maar verstilde muziek. Het verhaal van het lijden en sterven van Christus wordt verteld, en daar zijn geen trompetten en pauken bij nodig. Dat vind je enigszins terug in de passies van Bach, maar vaak veel sterker in de talloze composities van voorgangers en tijdgenoten als Schein, Victoria en Lotti. Moderne componisten als Arvo Pärt en Knut Nystedt lieten zich op hun beurt weer inspireren door deze oude meesters en bouwden voort op de vormen die zij ontwikkeld hadden. En is dat dan niet droevig, die muziek? Jazeker, dat is zij, maar droevige muziek is nu eenmaal de allermooiste muziek.

Centraal staat het Stabat Mater van João Rodrigues Esteves. Dit wordt aangevuld met de volgende stukken:

•J.S. Bach: Ach Herr, lass dein lieb Engelein

•A. Bruckner: Christus Factus est

•Knut Nystedt: Immortal Bach

•Arvo Pärt: Which was the son of

•Arvo Pärt: Da Pacem Domine

•A. Scarlatti: Miserere mei

•J.H. Schein: Ingredienti Domino

•T. Tallis: Lamentations

•T.L. de Victoria: Pueri Hebraeorum

Het is dus een passieconcert, maar niet één passie van één componist, en het betreft merendeels werken die niet veel gezongen worden. Zo is het een mooie aanvulling op de meer voor de hand liggende passieconcerten. Het concert zal één maal in Amersfoort uitgevoerd worden, en één maal in Utrecht (op uitnodiging binnen de concertserie van de St. Willibrordkerk).

Op vrijdag 7 maart houden wij een try out van dit concert. Aanvang 20.30 uur, Inham, Hamseweg 40, Hoogland (Amersfoort) Kaarten à € 3,= (incl. € 1 voor koffie/thee) aan de zaal verkrijgbaar.

Dit jaar bestaat het Amer Consort 25 jaar. In het najaar wordt dit gevierd met een feestelijk programma. Voor dit project zijn geoefende zangers in alle stemgroepen nog welkom!

Voor meer informatie zie www.amerconsort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie