Zonnepanelen op de Sint Janskerk

6 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Amersfoort, stad met een groen hart, heeft de ambitie om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. De gemeente wil het opwekken van duurzame energie door inwoners en bedrijven zo veel mogelijk bevorderen. Dat doet de gemeente niet via subsidies, maar door via een ZonAtlas bewoners van Amersfoort te wijzen op de mogelijkheden om over te stappen op zonnestroom.

Een mooi initiatief, maar het zou nog meer kracht bijgezet kunnen worden als de gemeente zelf ook zonnepanelen op iconische gebouwen zou plaatsen. Niets werkt zo aanstekelijk als zonnepanelen zien schitteren op maatschappelijke daken!

Zo maakte de vorige Paus furore met zijn elektrische Pausmobiel en installeerde hij zonnepanelen op het Vaticaan. De nieuwe Paus Franciscus werkt aan een geloofsdocument over ‘ecologie van de mens’ en wil daarmee de plundering van bodemschatten en de wegwerpmaatschappij aan de kaak stellen. Dit kan het gedrag beïnvloeden van de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld.

De Gemeente Amersfoort kan hier een mooi voorbeeld aan nemen. Neem een van de bekendste daken van de stad: de Sint Joriskerk. Daar passen alleen op de zuidkant maar liefst 174 zonnepanelen op! Daarmee kan de kerk 38.500 kWh stroom opwekken, goed voor het volledige stroomverbruik van ruim 10 huishoudens!

Naast de St Joriskerk hebben veel huizen in de verschillende woonwijken daken die uitermate geschikt zijn voor een rendabel systeem. Neem de Amersfoortse Muziekbuurt Noord, waar al veel huishoudens genieten van zonnestroom. Dat is ook te zien op de ZonAtlas van de gemeente (http://solar.aerodata-shop.nl/Amersfoort) Van alle daken in deze wijk is 60% aan te merken als bijzonder geschikt, 30% als geschikt en slechts 10% als beperkt geschikt. Hierbij is gelet op oriëntatie op het zuiden, hellingshoek van het dak en omgevingsschaduw.

Meer weten over zonnepanelen? Zaterdag 15 februari organiseert Zonline weer een Open dak, dit keer in Amersfoort. Hier kan men met eigen ogen aanschouwen hoe een zonnesysteem is geïnstalleerd, ter plekke, op het dak en in huis. Een goed moment om kennis te maken met buren of stadsgenoten die ervaring hebben met zonnestroom. U kunt de opties voor uw eigen dak bespreken met aanwezige Zonline medewerkers en het dak op om te zien hoe het werkt.

De Open dak is op 15 februari van 11:00-14:00 uur op de Albert Schweitzersingel 77 te Amersfoort (Muziekbuurt Noord). Aanmelden via http://www.zonline.nu/opendak of info@zonline.nu

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie