Bovenduist: nieuwbouwwijk was ooit aparte gemeente met verlichte burgemeester

6 aug, 13:31 Achtergrond
Gemeente Amersfoort
De locatie van Bovenduist, in het uiterste noorden van Amersfoort.
De locatie van Bovenduist, in het uiterste noorden van Amersfoort.

AMERSFOORT Woningbouw is één van de belangrijkste onderwerpen van de gemeenteraad. Al sinds mensenheugenis kent Amersfoort een tekort aan betaalbare woningen. We moeten dus bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar de stad slibt steeds weer dicht. En tegenwoordig wil menige Amersfoorter géén woontoren in zijn of haar achtertuin en géén bebouwing in het groen.

Gelukkig is er nog nét ruimte om woningen te creëren zonder meteen woontorens neer te zetten. Hiervoor zijn twee plekken aangewezen. De ene locatie is ‘binnenstedelijk’ - binnen de bestaande bebouwing dus - en heet Langs Eem en Spoor. Een sliert van vijf wijkjes: van de Wagenwerkplaats tot bedrijventerrein Isselt, waarvan een deel tot woonwijk wordt omgebouwd. Er zal nog heel wat water door de Eem vloeien voordat het zover is, maar in 2030 moeten hier ongeveer drieduizend woningen zijn gebouwd in allerlei prijsklassen.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Een plattegrond van Amersfoort in de 16de eeuw; er werd al gebouwd buiten de tweede stadsmuur. - Bron: Uit het boek ‘Bruit van d’Eem’

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.