Voor de Fonteinkerk is Muziek & Ontmoeting een van de antwoorden om iets te doen aan eenzaamheid in de stad.
Voor de Fonteinkerk is Muziek & Ontmoeting een van de antwoorden om iets te doen aan eenzaamheid in de stad. Dick Westerveld

‘Muziek & Ontmoeting verbindt mensen’

Achtergrond

AMERSFOORT De Fonteinkerk in Amersfoort-Zuid profileert zich al jarenlang met Muziek & Ontmoeting, een muzikale lunchontmoeting die gemiddeld door zo’n zestig tot tachtig mensen wordt bezocht. Tineke Westerveld en Gert-Jan Geerse, twee van de vrijwilligers die de activiteit zo’n zes keer per jaar organiseren: ,,Het is een prachtige en succesvolle manier om mensen bij elkaar te brengen.”

Muziek & Ontmoeting is een speerpunt van de Fonteinkerk. Sinds de start in 2010 zijn er zo’n vijftig muzikale lunchontmoetingen geweest. ,,We richten ons niet op zending, het is ons doel mensen aan elkaar te verbinden. We willen ontmoeting en gesprek, dat mensen genieten van mooie muziek.” Daarmee is het een belangrijke diaconale activiteit waarmee zij mensen ,,een onderbreking van drukke bezigheden en van thuis willen aanbieden.”

Kenmerkend voor Muziek & Ontmoeting is het herkenbare patroon: van 12.00 tot 13.00 uur is er een muzikale uitvoering, tussen 13.00 en 14.00 uur gevolgd door een eenvoudige, smakelijke lunch. Die lunch wordt door vrijwilligers zelf bereid en is er zowel in vegetarische als niet-vegetarische vorm.

Voor de Fonteinkerk is Muziek & Ontmoeting een van de antwoorden om iets te doen aan eenzaamheid in de stad

De meeste gezelschappen spelen klassieke muziek. Soms zijn er uitzonderingen, zoals Klezmer-muziek. De musici vertellen iets over hun muziek en blijven tijdens de lunch om in gesprek te gaan over hun uitvoering. Gert-Jan: ,,Ook de musici zijn altijd enthousiast over het spelen in de Fonteinkerk vanwege de goede akoestiek en de aangename sfeer. Velen van hen komen graag terug.”

OPSCHEPPEN Ongeveer zeventig procent van de bezoekers komt van buiten de Fonteinkerk. Kennelijk is er behoefte aan activiteiten als deze waarin goede muziek gekoppeld wordt aan goed en sfeervol eten en aan de ontmoeting met anderen. Tineke: ,,Het is al fantastisch als een bezoeker een paar keer komt opscheppen uit de pan soep en geniet.” Voor de Fonteinkerk is Muziek & Ontmoeting een van de antwoorden om iets te doen aan eenzaamheid in de stad. Zo herinnert Tineke zich een blije bezoeker die haar na afloop influisterde: ‘Als ik dit niet had, had ik de hele zondag mijn kaken op elkaar moeten houden.’

Via het buurtbudget draagt ook de burgerlijke gemeente bij. Mede daardoor is Muziek & Ontmoeting gratis. Gert-Jan: ,,We vragen een vrijwillige bijdrage, maar hebben zeker geen winstoogmerk.” Een aantal keren per jaar worden ook leerlingen van het Corderius College, voor hun maatschappelijke stage, bij Muziek & Ontmoeting betrokken. 

door Erik Renkema

De volgende Muziek & Ontmoeting is op 26 juni, met het Blazers Ensemble Septime.
Meer informatie is te vinden via: fonteinkerk-amersfoort.nl/muziek-en-ontmoeting.

advertentie