Hendrik-Jan Doornekamp, de man die 55 keer de Avondvierdaagse op klompen heeft gelopen, in het midden Nuno Neto, de president van Apexa (de Portugese voetbalbond), rechts Hijmen van Surksum.
Hendrik-Jan Doornekamp, de man die 55 keer de Avondvierdaagse op klompen heeft gelopen, in het midden Nuno Neto, de president van Apexa (de Portugese voetbalbond), rechts Hijmen van Surksum. Privécollectie

In memoriam: Hijmen van Surksum

28 maart 2022 om 12:30 Achtergrond

AMERSFOORT Onlangs, op 17 maart 2022, is Hijmen van Surksum op 77-jarige leeftijd overleden en in kleine, besloten kring begraven. Een afscheid dat eigenlijk niet past bij een man van zijn kaliber, een organisator pur sang waar het Amersfoortse verenigingsleven veel aan te danken heeft. Vooral zijn activiteiten op sportgebied hebben veel Amersfoorters in beweging gebracht.

Het begon met de oprichting van de stichting Sportkei-historie Amersfoort. Een van de doelen hiervan was het verzamelen van de oude verhalen van verschillende sportclubs, zodat ze niet verloren zouden gaan. Samen met Hugo Bunk ging hij op bezoek van vele oud-bestuursleden en oud-sporters. Hijmen deed de interviews en Hugo Bunk nam alles op met de videocamera. Unieke verhalen en anekdotes werden vastgelegd.

VIDEO MATERIAAL Hugo Bunk: ,,Na ons allereerste bezoek aan een oud-bestuurder werden de opnames direct al historisch. De partner van de geïnterviewde, die ook ondervraagd was, overleed onverwacht dezelfde dag. Het was een reden om de afspraken met andere personen wat te versnellen. Ik verbaasde me er bij elk interview weer over, hoeveel kennis Hijmen had over de geschiedenis van de verschillende clubs. In zijn enthousiasme vergat hij de tijd wel eens. Soms moest ik de gesprekken tussentijds even stopzetten omdat de opnametijd van een videobandje inmiddels was verstreken. In totaal verzamelden we meer dan zeventig uur aan video-materiaal.”

SPORTBIJEENKOMSTEN ,,In zijn enthousiasme en gedrevenheid liep hij ook weleens tegen muren aan. Zijn idee om een boek uit te brengen met verhalen over de verschillende sportclubs en daarbij een dvd uit te brengen met opnames uit de interviews, mislukte. Het was teveel omvattend en tot grote teleurstelling van Hijmen niet te realiseren. Later kwam Hijmen met een idee dat wel werd gerealiseerd. De opnames werden, na montage per sportclub, op dvd gezet. Vervolgens werden oud-bestuurders en oud-sporters uitgenodigd om die te komen bekijken. Deze bijeenkomsten werden gehouden in, hoe kan het anders, het historische gebouw, Armen de Poth. Het was steeds een gezellig samenzijn, wat uitmondde in een reünie van de desbetreffende sportclub.”

GEMEENTE ARCHIEF Maar Hijmen dacht nog verder na. Hij nodigde de directeur van het gemeentelijk archief uit, aan wie hij een dvd met de opnames overhandigde. Deze zijn nu in het Archief van de gemeente Amersfoort opgeslagen. Deze werkwijze heeft zich verschillende keren met succes herhaald.

G-TEAM IN ALBUFEIRA Hijmen was ook erelid van voetbalvereniging CJVV. Ook hier was zijn organisatietalent ongekend. Het begon met het overbrengen van een grote Portugese kei naar Nederland, die vervolgens werd geplaatst op het CJVV-terrein. Voor het G-voetbalteam organiseerde Hijmen vanaf 2004 een jaarlijks terugkerend toernooi in Albufeira, Portugal. In de loop der jaren werd het een steeds grootser opgezet evenement. Door zijn vele contacten in de sportwereld wist hij steeds meer bekende sporters mee te nemen. Zo waren bijvoorbeeld Louis van Gaal en Foppe de Haan aanwezig bij enkele toernooien. Ook oud-FIFA-referee Jan Dolstra was vaak aanwezig als meest bekende scheidsrechter. Ook de pers, bij monde van ondergetekende, ging mee om uitgebreid verslag te doen voor De Stad Amersfoort.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.


Hijmen op de fiets.  - Privécollectie

SPORTKEI AMERSFOORT Hugo Bunk: ,,Ook bij de gemeente Amersfoort was Hijmen een bekende. Ik vermoed dat enkele ambtenaren wel eens wat hoofdpijn kregen als hij weer eens een probleem op de kaart wilde zetten zoals de onjuiste tenaamstelling van een straat of de naamsverandering van een plantsoen. Hoe het ook zij, hij kreeg het voor elkaar om beide problemen naar zijn zin veranderd te krijgen. Ik noemde Hijmen vaak Hijmen van den Ende. Want hij deed bepaald niet onder voor Joop van den Ende in het bedenken en uitvoeren van allerlei ideeën. Enkele voorbeelden hiervan zijn het organiseren van wijkfeesten, een grote historische optocht door de stad, de verkiezing van de sportclub van het jaar, gedenkwaardige avonden voor de Club van 100 van CJVV, sportmuseum in museum Flehite, stadswandelingen langs onder meer historische gebouwen en de verschillende keien van Amersfoort.”

Hijmen en zijn vrouw Reina waren een twee-eenheid. Zij was bij bijna alle activiteiten aanwezig en steunde hem in alles wat hij deed. Zonder haar hulp en steun was al het eerder genoemde niet tot stand gekomen. Jaren geleden ontstonden er grote gezondheidsproblemen bij Reina, later kreeg ook Hijmen met gezondheidsproblemen te maken. Er kwamen jaren van veel ziekenhuisbezoeken, behandelingen, opnames, medicatie en zoveel meer. Door corona werd het wereldje ook steeds kleiner. Toch nog redelijk onverwacht heeft Hijmen haar verlaten, zijn plan om 100 jaar te worden is niet uitgekomen. 

door Gerrit Steen 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie