Bijzonder aan De Pionier is dat ‘dragers' en ‘vragers' samen een woongemeenschap vormen.
Bijzonder aan De Pionier is dat ‘dragers' en ‘vragers' samen een woongemeenschap vormen. Simon Lamme

‘De Pionier voelt steeds meer als een community’

2 februari 2022 om 14:15 Achtergrond

AMERSFOORT Ruim tweehonderd jongeren vormen sinds vorige zomer een gemengde community op de kop van Isselt. In het tijdelijke woonproject De Pionier bouwen zij vanuit verschillende achtergronden aan een saamhorige gemeenschap. Bewoonster Bobby-Jo (25) maakt samen met sociaal beheerders Femke Verbruggen (Omnia Wonen) en Wendy Baak (Portaal) de tussenbalans op. ‘Leuk om te zien dat er vriendschappen ontstaan.’ 

De Pionier komt van ‘pionieren’. Want dat is precies wat de bewoners hier doen. De kop van Isselt transformeert de komende jaren tot woongebied. De 208 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar zijn de voorlopers, sinds ze vorige zomer de tijdelijke studio’s betrokken. Voor hen is dit een mooie uitkomst: de één heeft als starter op de woningmarkt eindelijk betaalbare woonruimte gevonden, de ander komt uit de maatschappelijke opvang en wordt hier begeleid in de stap naar zelfstandig wonen. 

Neem Bobby-Jo, die al langere tijd naarstig zocht naar woonruimte. ,,Ik woonde in een kamer en moest de keuken en de badkamer delen met huisgenoten. Dat was niks voor mij, dus ik zocht iets zelfstandigs. Maar dat is nogal moeilijk in deze tijd. Gelukkig zag ik dit voorbijkomen op internet. Voor mij is dit de ideale oplossing. Ik moet zeggen dat ik nooit zo snel een thuisgevoel heb, maar hier heb ik van mijn studio toch mijn eigen plekje kunnen maken.” 

OMKIJKEN NAAR EEN ANDER Bijzonder aan De Pionier, naast de betaalbaarheid en tijdelijkheid (de studio’s staan er tien jaar), is dat ‘dragers’ en ‘vragers’ samen een woongemeenschap vormen. Sociaal beheerder Wendy Baak legt uit wat dat betekent: ,,Een drager is iemand die vanuit zijn of haar achtergrond, interesse, werkervaring of karakter hulp kan en wil bieden aan een directe buurman of het hele complex. Iemand die wil omkijken naar een ander en niet alleen op zoek is naar een huis, maar een bredere blik heeft: wat kan ik voor mijn buren betekenen?”    

,,Een vrager is iemand met een hulpvraag”, vervolgt Wendy, die net als collega Femke werkzaam is bij een van de betrokken woningcorporaties. ,,Iemand die bijvoorbeeld meer te leren heeft over zelfstandig wonen, over hoe je je administratie doet of die bezig is met een zoektocht naar werk of dagbesteding. Maar de scheidslijn tussen vrager en drager is niet zo strikt. Iedereen die hier woont heeft wel wat te bieden en iedereen heeft wel een hulpvraag. Zodra iemand een studio betrekt, maken we dan ook geen onderscheid; iedereen is dan een Pionier.” 

Bobby-Jo: ,,Mocht er iets zijn, dan weet ik waar ik terecht kan. En ik heb best veel contact met medebewoners, zeker met de mensen die aan dezelfde gang wonen als ik. We hebben een groepsapp en zitten regelmatig in de gemeenschappelijke woonkamer of buiten gezellig te praten. Zit je ergens mee of je wil iets lenen, dan zorgen we voor elkaar. Zoals je als buren met elkaar om hoort te gaan. Ook koken we weleens samen.” 

Er is minder eenzaamheid, het levert meer sociale contacten op

SIGNALEN OPPIKKEN Dan zijn er ook nog ‘gangmakers’; elke gang heeft er twee. Dat zijn bewoners die signalen oppikken en die in een maandelijks overleg met de sociaal beheerders delen. Wat gemengd wonen op deze manier oplevert? Femke: ,,De mensen die een hulpvraag hebben zouden in een wijk meer op zichzelf aangewezen zijn. Hier woon je met veel mensen, die allemaal bewust voor deze woonvorm gekozen hebben en met elkaar een community willen vormen. Daardoor is er minder eenzaamheid. Het levert dus meer sociale contacten op.”

De coronabeperkingen bemoeilijken dat proces wel. ,,We wilden een supergroot feest vieren bij oplevering, maar dat kon niet. Inmiddels heeft de activiteitencommissie wel een sportevenement, een picknick en een Halloweenfeest gehouden. Daarnaast is De Pionier ook nog opstartend en in ontwikkeling. De woonvereniging moest bijvoorbeeld opgericht en ingericht worden. Nu de start is gemaakt zijn er al plannen ingediend om de gemeenschappelijke binnentuin op te fleuren en bij te houden. Zulke dingen moeten groeien.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 


Femke: ,,De mensen die een hulpvraag hebben zouden in een wijk meer op zichzelf aangewezen zijn. Hier woon je met veel mensen, die allemaal bewust voor deze woonvorm gekozen hebben en met elkaar een community willen vormen. (Foto: Simon Lamme) 

GROEPSGEVOEL Grote winst is dat veel mensen hun plekje hebben gevonden - en dat in tijden van woningnood. Femke: ,,De Pionier voelt steeds meer als een community en daardoor als thuis. Onze ambitie is dat dat groepsgevoel gaat groeien.” Bobby-Jo: ,,Als er veel jongeren bij elkaar zijn, is het ook weleens minder leuk. Maar over het algemeen hebben we het gezellig met elkaar. Ooit wil ik een groter huis, maar dit is een mooi opstapje.”  

door Thijs Tomassen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie