Directeur Wandelnet Ankie van Dijk en gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht tijdens de overhandiging in de Observant donderdag.
Directeur Wandelnet Ankie van Dijk en gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht tijdens de overhandiging in de Observant donderdag. Rinus van Denderen

Corona geeft wandelen een enorme boost

Achtergrond

AMERSFOORT Ongeveer twee derde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor 2021, die de Amersfoortse stichting Wandelnet donderdag 2 december online presenteerde en officieel overhandigde aan gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht. Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte.

Sinds de coronacrisis wordt er nog massaler gewandeld: vooral door jongeren. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, wil 83 procent dat na de pandemie blijven doen. De Nationale Wandelmonitor is een onderzoek dat Wandelnet iedere vijf jaar uitvoert. Volgens directeur Wandelnet Ankie van Dijk blijkt uit de Wandelmonitor 2021 dat het maken van wandelingen een ‘blijvertje’ is. ,,Wandelen is geen hype, maar wel hip. Wandelen is al jaren een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Wel zien we steeds meer jonge wandelaars die een community van bloggers en vloggers vormen en hun ervaringen delen op sociale media.” De Wandelmonitor maakt ook duidelijk dat zeventig procent van de jongeren tot dertig jaar meer is gaan wandelen dan vóór de coronapandemie. Zij vormen de grootste groep als het om dagwandelingen van 10 kilometer of meer gaat.

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


De favoriete wandelprovincies in Nederland. (Bron: Wandelnet)

WANDELREDENEN Ontspanning, fit en gezond worden of blijven en ‘er even tussenuit’ worden genoemd als belangrijkste wandelredenen. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder houdt in de Wandelmonitor een pleidooi voor wandelen als ‘meest voor de hand liggende manier van bewegen’, die overgewicht voorkomt, productiviteit bevordert, creativiteit verbetert en somberheid vermindert. ,,Elke stap is meegenomen, maar een dagelijks ommetje van een half uur aan één stuk maakt een groot verschil.”

ECONOMIE Wandelen is leuk, gezond, duurzaam en heeft bovendien een positief effect op de economie. De afgelopen twee jaar is er jaarlijks bijna 2,5 miljard euro uitgegeven aan wandelen. Daarnaast wordt er per jaar bijna 800 miljoen euro uitgegeven aan wandelvakanties in eigen land. Gelderland is de populairste wandelprovincie (36 procent), gevolgd door Limburg (27 procent) en Drenthe (24 procent). Gedeputeerde Arne Schaddelee: ,,Juist in coronatijd hebben onze inwoners wandelen ontdekt als iets dat belangrijk en ontspannend is. Dat willen we extra stimuleren in de provincie Utrecht en ik wil daar met andere provincies ook plannen voor maken. Niet alleen vanwege mijn portefeuilles recreatie en toerisme en mobiliteit, maar zeker ook vanwege de gezondheid.”

KEERZIJDE De groeiende populariteit van wandelen heeft een keerzijde. Vraag en aanbod zijn niet altijd in evenwicht, op sommige plekken is het erg druk en het schort aan de kwaliteit van de wandelinfrastructuur in met name de stadsrandzones. Directeur Wandelnet Van Dijk: ,,Het is onze missie Nederland toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor wandelaars.”

OVER WANDELNET Stichting Wandelnet zet zich ruim veertig jaar in voor de belangen van wandelaars en beheert samen met Nivon een landelijk routenetwerk van meer dan 10.000 kilometer Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden. Voor de vierde keer brengt Wandelnet de Nationale Wandelmonitor uit. Basis voor de editie van 2021 is een uitgebreid onderzoek door Kien Onderzoek. 

advertentie