Gert-Jan Segers: ,,Wij zijn kleine mensen en er zijn gewoon dingen die écht groter zijn dan wijzelf.
Gert-Jan Segers: ,,Wij zijn kleine mensen en er zijn gewoon dingen die écht groter zijn dan wijzelf." Anne-Paul Roukema

Dankbaar voor de kerk; ‘Ik heb mensen nodig om me te blijven richten op God’

9 juni 2021 om 12:15 Achtergrond

AMERSFOORT Wat betekent kerkzijn voor Gert-Jan Segers, landelijk ChristenUnie-leider en plaatselijk betrokken bij de Kruispuntgemeente in Vathorst, in tijden van corona?

Waar raakt kerkzijn u op de eerste plaats?
,,Bij de kerkgang op zondag, een dag van rust. Als ik even niet hoef te zenden maar mag ontvangen. Niet vooraan staan maar gewoon aanschuiven en dan luisteren. Ik zou mijn werk niet volhouden als ik dat niet zou hebben. Ik heb mensen om me heen nodig om me te blijven richten op God, om me bij de les te houden. Ik ben dankbaar voor de kerk.”

En specifieker in deze coronatijd?
,,Dan is dat kwetsbaar. Het is heel comfortabel om op je bank te blijven zitten, de dienst op een later moment te bekijken en verder te spoelen waar je het even niet zo belangwekkend vindt. Er zijn liederen waar ik op het eerste gehoor net iets minder mee heb. De gemeente is divers en dat maakt dat er ook dingen zijn die mij minder aanspreken. Er zijn mindere preken. Maar in het samenkomen is het goed om mee te zingen met wat je minder aanspreekt en iets te horen waar je je niet direct in kunt vinden. Dan ontdek je dat je tóch hebt ontvangen.”

Wat is het belang van de kerk in tijden van corona?
,,Eerst moet ik zeggen dat sommige christenen me hebben teleurgesteld door stellig te beweren: dat deze pandemie een straf van God zou zijn. Andere christenen zijn in het geweer gekomen om soms letterlijk met geweld hun absolute recht op samenkomst te verdedigen. Zonder enige terughoudendheid is gesproken over een kwaadaardige overheid. Dat is in de richting van bijvoorbeeld minister Hugo de Jonge – zelf kerkganger – heel hard, veel te hard.

Er is ook veel positiefs gedaan. De landelijke Dag van gebed, het mobiliseren van vrijwilligers om pakketten bij ouderen langs te brengen, een landelijk telefoonnummer voor mensen met behoefte aan contact, meer gemeenten die beelduitzendingen verzorgen. Dan blijkt het Woord ook aan te zetten om samen te bidden, het samen vol te houden, hoop te hebben, het goede te doen.”

Wat mij duidelijk is geworden, is dat het denken in termen van maakbaarheid is ontmaskerd

Wat heeft de coronatijd u gebracht?
,,Wat mij duidelijk is geworden, is dat het denken in termen van maakbaarheid is ontmaskerd. Het ‘samen krijgen we corona onder controle’ maar ook de complotdenkers die beweren dat de pandemie doelbewust is veroorzaakt door een paar mensen, gaan uit van de maakbaarheidsgedachte, terwijl ik juist onze kleinheid, beperktheid heb leren zien in deze tijd. Wij zijn kleine mensen en er zijn gewoon dingen die écht groter zijn dan wijzelf.”

door Paul van der Harst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie