Rachel en Mia tekenden veel tijdens de gesprekken.
Rachel en Mia tekenden veel tijdens de gesprekken. Jeroen van der Veer

Project ervaringsmaatjes helpt jonge mantelzorgers; ‘Het is goed om je te uiten’

15 april 2021 om 12:00 Achtergrond

AMERSFOORT ,,Het was niet altijd makkelijk, maar we begrijpen elkaar nu beter en daardoor is het leven leuker.” Woorden van Mia (12), die door het project Ervaringsmaatjes beter heeft leren omgaan met het autisme van haar zusje. Een half jaar lang werd zij gekoppeld aan de 21-jarige Rachel Kater. Zij bleek de juiste persoon voor de tiener.


Het zusje van de 12-jarige Mia heeft autisme en dat zorgt voor flink wat uitdagingen. Waar nee zeggen voor sommigen vanzelfsprekend is, is dat voor Mia anders. Mede hierdoor leek het voor haar dat ze op een zijspoor terecht kwam. Ervaringsmaatjes -een samenwerkingsproject van Indebuurt033, SOVEE en Sociale Gasten- bood uitkomst. Vanuit dit project worden vrijwilligers tussen de 18 en 35 jaar die zelf opgegroeid zijn in een gezin met een (psychisch) ziek, beperkt of verslaafd gezinslid, als maatje gekoppeld aan een kind of jongere die daar nu mee te maken heeft. Projectcoördinator Catelijne Mostert koppelde Rachel in september aan het gezin, omdat zij in haar privé-situatie ook te maken heeft met een zus met autisme en dus wist hoe Mia zich voelde.

WEGCIJFEREN ,,Ik kwam binnen en zag een onzeker meisje, maar kijk nu eens”, aldus Rachel. ,,Mia straalt, ze kan haar gevoel beter uiten, ze begrijpt haar zusje beter en weet nu hoe ze met haar kan overleggen.” Elke woensdag kwam Rachel langs vertelt Mia: ,,We deden spelletjes en ondertussen kon ik mijn gevoel bij haar kwijt. Ze leerde mij hoe ik ervoor moest zorgen dat mijn emmertje niet overliep en hoe ik voor mijzelf op kon komen. Ik cijferde mijzelf namelijk soms weg, omdat ik mijn zusje niet wilde teleurstellen.”

Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken

UITLEG Terwijl Mia een traject inging met een Ervaringsmaatje, kreeg haar zusje ook begeleiding. Dit heeft ervoor gezorgd dat de twee elkaar beter begrijpen én daardoor hebben beiden meer rust. ,,Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken”, aldus Rachel. ,,Haar zusje vraagt soms best veel aandacht en dat is begrijpelijk, maar daardoor voelde Mia zich gepasseerd en soms niet gezien door haar ouders. Door onze gesprekken en spelletjes beseft zij dat dit helemaal niet nodig is en dat ook zij er mag zijn. Dat heeft dit gezin heel mooi opgepakt.”
,,Mama en ik hebben nu bijvoorbeeld speciale thee-momentjes”, aldus een trotse Mia. ,,En mijn zusje? Wij snappen elkaar beter en ik weet nu dat ik haar moet uitleggen waarom ik iets zeg. Dat kost misschien wat meer tijd, maar dat geeft niet. Daardoor wordt het thuis leuker.”

PRATEN Rachel is trots op de ontwikkeling van haar maatje en kon in februari het gezin ‘loslaten’. ,,Ik was ter ondersteuning, echt voor haar. Mia heeft mijn handvatten aangegrepen en zichzelf ontwikkeld. De basis is gelegd en nu is het aan haar om door te groeien.” ,,Ik gun iedereen een ervaringsmaatje”, sluit Mia af. ,,Het is goed om je te uiten en dat besefte ik eerst niet. Door erover te praten, kan je dingen oplossen. En zo’n maatje is daarnaast ook heel leuk.”

Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Amersfoort. Meer informatie op: www.indebuurt033.nl/ervaringsmaatjes-amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie