De politie en gemeente willen doelloos rondhangen en overlast veroorzaken aanpakken met boetes.
De politie en gemeente willen doelloos rondhangen en overlast veroorzaken aanpakken met boetes. Kees Hoogendijk / Nieuwsplein33

Vragen over boete voor doelloos rondhangen in Amersfoortse binnenstad

27 februari 2024 om 12:05 Achtergrond

AMERSFOORT Het trok afgelopen weekend de aandacht. Een publiciteitscampagne van de politie en de gemeente waarin de aandacht wordt gevestigd op een reeds bestaande boete voor het doelloos rondhangen op straat. Het roept op sociale media de vraag op wat doelloos rondhangen is en of een boete niet zorgt voor andere problemen.

door Kees Hoogendijk / Nieuwsplein33

Een campagne tegen ‘raddraaiers’ in de horeca, zo noemt de politie het zelf. Daarin wordt de aandacht gevestigd op misdragingen en vallen met name de forse boetes op: 420 euro voor gepakt worden met harddrugs. Concreet en voor velen ook wel begrijpelijk. 

Veel vager is het begrip ‘doelloos rondhangen’. Op sociale media worden vragen gesteld en het leidt ook tot hilariteit over het begrip zelf. Zo grapt voormalig stadsdichter Twan Vet op X dat hij binnen twee weken bankroet zal zijn bij het instellen van deze boete.

VRAGEN

Wijkagent Diederik Heuveling snapt dat mensen willen weten hoe het zit en zegt dat de politie ook de nodige vragen binnenkrijgt. ,,In Amersfoort zien we de laatste tijd best grote groepen die in het gebied in een raamkozijn hangen van een winkel of restaurant dat al gesloten is. Soms blokkeren ze de doorgang, soms vertonen ze intimiderend gedrag naar bijvoorbeeld jonge dames. Meestal maken ze geen ‘gebruik’ van de horeca en komen ze vooral naar het centrum om overlast te veroorzaken.”  

Dat gedrag wil de politie meer gaan ontmoedigen en het kan een bekeuring opleveren. Het Openbaar Ministerie duidt het doelloos rondhangen aan onder de zogenoemde F 125 a: ‘zonder redelijk doel in portiek/poort ophouden, op/tegen raamkozijn / drempel van een gebouw zitten/liggen.’

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 


De politie en gemeente werken samen om de boetes onder het uitgaanspubliek kenbaar te maken. (Nieuwsplein33)

’NIET DE OPLOSSING’

Of een boete helpt? De politie denkt van wel, maar daar wordt ook anders over gedacht. Zo wil raadslid Youssef El Messaoudi van GroenLinks er meer over weten van de burgemeester. ,,Overlast aanpakken prima, maar boetes uitdelen en jongeren in de problemen helpen lijkt mij ook niet de oplossing.”

De politie en gemeente werken samen om de boetes onder het uitgaanspubliek kenbaar te maken. Dat gebeurt met posters die in de binnenstad hangen en afgelopen weekend stond er een tekstkar met een waarschuwing op de Hof.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie