Petra Jongenelen en Arineke Deinum van Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, die 25 jaar bestaat deze maand.
Petra Jongenelen en Arineke Deinum van Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, die 25 jaar bestaat deze maand. Dana Ploeger

‘Wij knokken samen met onze cliënten voor een goed resultaat’

15 mei 2018 om 16:32 Nieuws Deel je nieuws

 

‘Voeding als medicijn’ is de nieuwe slogan van Diëtistenpraktijk Amersfoort-Noord, die deze maand 25 jaar bestaat. Dat wordt gevierd.

In 25 jaar tijd is er veel veranderd in voeding- en diëtenland. Oprichter Arineke Deinum maakte al die veranderingen mee en ook Petra Jongenelen, die alweer elf jaar deel uitmaakt van de praktijk, kan erover meepraten “In onze beginjaren kwamen mensen met een briefje van de huisarts dat ze maar eens op dieet moesten. Deinum: “Nu coachen we meer, bewegen mee, denken mee. Voeding is echt een medicijn geworden.” Toch is het einddoel niet veranderd, zegt Petra Jongenelen. “Als altijd knokken we net zo lang totdat mensen bereikt hebben wat ze willen. Onze inzet is in 25 jaar niet minder geworden.”

De twee diëtisten begeleiden mensen met allergieën, ondervoeding, aandoeningen als diabetes en prikkelbaar darmsyndroom en natuurlijk overgewicht. En de praktijk is inmiddels uitgebreid met een derde collega: Martina de Haan, zij begeleidt kinderen met overgewicht.

Voeding en een gezonde leefstijl zijn hot. De adviezen vliegen je om de oren. Van al die tegenstrijdige berichten raken mensen in de war, merken de twee. “Ik denk weleens: ons land kent 17 miljoen voedingsgoeroes”, zegt Arineke Deinum. “Wij volgen alle trends, maar houden goed onze op wetenschap gebaseerde koers voor ogen. We laten ons niet steeds beïnvloeden. Ons werk is er wel interessanter door geworden.”

De diëtisten merken dat mensen door de hypes soms dingen eten, die helemaal niet goed voor hen zijn. “Ieder mens is anders. Daarom passen wij het advies bij elke cliënt persoonlijk aan. Wat voor de een werkt, helpt niet bij de ander”, vertelt Deinum.

Een andere ontwikkeling is de verbeterde samenwerking met artsen, fysiotherapeuten en collega-diëtisten. Vroeger werkte je als diëtist solistischer. De twee diëtisten werken nu meer samen, zoals met de diëtisten van Meander Medisch Centrum. En ze zijn lid van de Amersfoortse Diëtisten Associatie. Deinum: “Een mooi voorbeeld van samenwerking is ook het Amersfoort-brede project KeiVitaal, waarbij wij vanaf het begin betrokken zijn. Hierin werken we samen met huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten om mensen met overgewicht blijvend aan het bewegen en gezond eten te krijgen. Dat programma is een groot succes en inmiddels over de hele gemeente uitgebreid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie