Samen doen waar je blij van word dansen. Kinderhanden op een stapel. Geen gezichten
Samen doen waar je blij van word dansen. Kinderhanden op een stapel. Geen gezichten Rutger de Jong

Dansstudio Beyond Basic wil duidelijkheid

25 mei 2020 om 12:58 Nieuws Deel je nieuws

Danstudio Beyond Basic wil open

Voor kinderen en volwassenen die een dansvloer nodig hebben om hun expressie te uiten, hebben het extra moeilijk in deze tijd van Corona. Niet alleen vanwege de behoefte om te dansen ook het sociale aspect speelt daarbij een rol. Iemand die dagelijks in de weer is met dansers en dans is Ilse Bernet eigenaar van dansschool Beyond Basic. Net als haar duizenden andere collega dansschoolhouders wil zijduidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten.  Diverse sectoren weten al waar ze aan toe is. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet. 

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Ilse Bernet zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden.Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen" stelt de dansdocent. 

Wel dansen op school, niet in de dansstudio? 

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij Dansschool Beyond Basic nu buiten dansles. “Bij ASC Nieuwland kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. De reacties van de wijk zijn overwegend positief. Maar liever geven we natuurlijk in de dansstudio zelf les. In een van onze goed geventileerde zalen. Buiten dansen is verre van ideaal”.

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Ilse Bernet veiliger dan boodschappen doen. Ilse Bernet is niet de enige met vraagtekens over de situatie:” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Ilse Bernet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie