Niet Alles is Gerelateerd aan Corona

9 mei 2020 om 12:58 Nieuws Deel je nieuws

Bij de Jumbo staat een lange rij voor de winkel. De karretjes worden schoongemaakt. Een jongeman wil de winkel in zonder karretje, want zijn moeder is in de winkel. Mag niet zonder karretje. Achteraan sluiten in de rij. Boos en ontmoedigd loopt de jongeman weg. Nooit journaal gekeken ofzo?

In de Jumbo in Schothorst is het prettig winkelen. Het aantal mensen is erg prettig uitgekiend. Als ik de hoek omga bij het eierrek, staan er 4 winkelmedewerkers te kletsen op een kluitje. Ik houd even stil. Zij bedoelen het niet verkeerd en willen ook wel eens lekker kleppen met elkaar. Als ik dan zeg: “Ik wil ook om jullie gezondheid denken, denken jullie ook om de mijne?”, duurt het nog even voordat ik er door kan. Terug rijden gaat niet. Achter mij staan ook al mensen. Uiteindelijk gaan zij lichtelijk uiteen en loop ik erdoorheen op 30 cm afstand, hoogstens. Terug rijden kon niet en de rij achter mij, loopt precies door dezelfde krappe menselijke ruimte. Terwijl het vakkenvullen uiteindelijk over een heel ander gebied gaat dan waar de medewerkers staan. Kan gebeuren. Maar toch knaagt het.

In de nieuwe groentewinkel De Koopman is de schaduw heerlijk. Maar het is allemaal wel smaller geworden. De mooie producten kun je niet lang bekijken, want je moet door. De kassa’s zijn supersmal met een piepklein toonbankje. Klanten staan in verschillende gangen te wachten en blokkeren winkelend publiek. Het is een super mooie winkel geworden, en bij deze mijn compliment. Maar er zouden een paar minder mensen tegelijk in mogen, wil je blokkades voorkomen en de klant de ruimte geven de bijzondere nieuwe producten zoals salades etc even te bekijken. Doet recht aan de producten ook.

Als ik over het Pieter Stastokerf loop, lopen er mensen te dromen. Een oudere dame loopt al dromend recht op me af en ik knip met mijn vingers. Ze schrikt wakker en we moeten lachen. Opeens ontdek ik iets. Niet alles is Corona gerelateerd. Dromende mensen op straat kwam je toch al tegen en die waarschuwde je dan ook voordat je tegen elkaar opliep. In de supermarkt was het altijd al wachten in de rijen voor de kassa en nu is dat dan naar buiten verplaatst. Binnen zijn de rijen juist verkleind.  Onverpakte groente was altijd al onhygiënischer dan verpakte groente.

Als alles opeens anders lijkt is dat schijn. We zijn ons wat bewuster geworden van dat zogenaamde grote boze lijf dat zo kwetsbaar lijkt. Onze lijven hebben afstand nodig. Telkens in elkaars veld komen leverde ook al stress op, het joeg ons op zonder dat we het wisten.

Kortom: niet alles is corona gerelateerd. Veel zaken waren al zo en vallen nu extra op.

En de Jumbo ondanks mijn kritiekje is een superfijne winkel vind ik, met prettige medewerkers. Maar toch…..los van het virus is ruimte maken voor winkelende klanten ook een gebaar van gastvrijheid.

En zo is het!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie