Verenigingsleven duurzaam versterken

12 januari 2020 om 15:16 Nieuws Deel je nieuws

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de Baarnse Lawn Tennisvereniging BLTC is het sponsorcontract met Rabobank Amersfoort Eemland officieel getekend. Hiermee is ook het startsein gegeven aan de nieuwe sponsorstrategie van de bank, Rabobank Verenigingsondersteuning.

Rabobank Amersfoort Eemland gaat de lokaal maatschappelijke rol van clubs, verenigingen en stichtingen versterken. Alle verenigingen in de regio waar dagelijks duizenden mensen samen sporten, samen muziek maken en samen hun favoriete bezigheid beoefenen vormen het grootste sociale netwerk. Ze verbinden mensen door alle lagen en leeftijden van de bevolking en dragen hiermee bij aan een sterkere lokale samenleving. Ook leiden ze talenten op die zonder de vereniging nooit zo ver zouden komen. Rabobank Amersfoort Eemland is al vele jaren verbonden met de lokale verenigingen. Maar deze verenigingen hebben het zwaar en kennen veel uitdagingen. Verenigingen en stichtingen hebben te kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, onder druk staande ledenaantallen en te weinig vrijwilligers.

Maatschappelijke impact
“Wij zien het belang van verenigingen, nu en in de toekomst, en wij geloven in de kracht van deze clubs. Vanuit onze bank ondersteunen we de verenigingen en stichtingen bij het invullen van hun ambities op gebied van financiën, bestuur, gezondheid, duurzaamheid en maatschappelijke rol. Door verenigingen en stichtingen te ondersteunen met het daadwerkelijk invullen van hun ambities creëren ze nieuwe inkomstenbronnen, binden ze nieuwe vrijwilligers aan zich en maakt het de vereniging/stichting zelfredzamer en toekomstbestendig. Ondersteuning bestaat niet langer alleen uit financiële ondersteuning en vrijwilligersinzet, maar vooral uit intensieve begeleiding”. Aldus Denise Notenboom, directievoorzitter van Rabobank Amersfoort Eemland.

Samenwerking met NOC*NSF

In samenwerking met de centrale Rabobank organisatie, sportkoepel NOC*NSF en een aantal sportbonden is zaterdag 11 januari een start gemaakt met deze nieuwe sponsorstrategie. Volgens een nieuwe selectie systematiek waarbij vooral de wil en ambities van de verenigingen centraal staan is er een nieuwe keuze gemaakt in de te ondersteunen verenigingen. Inmiddels hebben zich verschillende verenigingen, zoals BLTC ingeschreven voor het programma dat 2 jaar zal duren en hebben ook de eerste intakes met specialisten van NOC*NSF bij deze clubs plaatsgevonden.

Rutger Oudejans, voorzitter van BLTC; “Met een goede afvaardiging vanuit de BLTC, waarbij leden, bestuursleden en zelfs onze uitbater aanwezig waren, heeft de intensieve intake van het traject onze ogen geopend. We doen het als vereniging heel goed, maar er zijn ook zaken die aandacht behoeven. Georganiseerd sporten via clublidmaatschap krijgt steeds meer concurrentie van flexibel sporten; mensen sporten vaker individueel of in zelfgevormde groepen en op niet-traditionele locaties. Dit is een uitdaging voor de meer traditioneel georganiseerde sportclubs zoals de BLTC. Daarnaast zie je binnen onze club dat vrijwilligers wel willen maar dat het enthousiasmeren van vrijwilligers steeds lastiger wordt. Vrijwilligers vragen meer flexibiliteit. Ze binden zich minder aan één club, maar doen verschillende vrijwilligersklussen en willen zich niet meer het hele jaar binden.”

Rutger vervolgt zijn verhaal en vertelt dat het juist nu, vanuit een gezonde positie, tijd rijp is voor  BLTC om de hulpvraag bij Rabobank Verenigingsondersteuning neer te leggen. “Van onze gezonde positie, vragen we gerichte expertise om samen met ons een moderne, toekomstbestendige vorm van besturen te ontwikkelen die zorgt voor brede activatie van onze leden en toenemende verbinding met elkaar. En Rabobank kan ons daar samen sportkoepel NOC*NSF professioneel in ondersteunen. Wij zien dit programma van de Rabobank dan ook als een cadeautje om aan de slag te gaan voor &  met onze leden, om er samen een nog mooiere en toekomst bestendige club van te maken.”

Deelnemende verenigingen aan het programma  gaan de komende jaren zelf en met ondersteuning van verenigingsexperts en bankmedewerkers aan de slag met hun ambities.
Op donderdag 30 januari a.s. organiseert Rabobank Amersfoort Eemland een inspiratiesessie met een (oud) topsporter voor deelnemende verenigingen. Ook geïnteresseerde verenigingen in het programma kunnen een uitnodiging ontvangen. Neem hiervoor contact op met communicatie.amersfoorteemland@rabobank.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie