Toine Kreijne finisht als tweede, op 0,083 seconden van de winnaar
Toine Kreijne finisht als tweede, op 0,083 seconden van de winnaar Rob Blank

Toine Kreijne verovert koppositie in Mazda MX-5 Cup

16 juli 2019 om 10:33 Sport/sport Deel je nieuws

Toine Kreijne heeft de eerste plaats in de Mazda MX-5 Cup overgenomen. De Hooglander stond in Zandvoort andermaal op het podium en was zelfs heel erg dichtbij zijn eerste overwinning. Het verschil: slechts 0,083 seconden.

 

Het begon allemaal in de eerste race, die Kreijne met iets meer geluk had kunnen winnen. Hij kwalificeerde zich als zevende, maar mocht door de omgekeerde startopstelling als vierde vertrekken. De weergoden bemoeiden zich ook met het verloop van de wedstrijd, want de baan was behoorlijk nat.

 

"Ik kwam goed uit de startblokken en na een rondje of zes nam ik de leiding over. Ik heb de halve wedstrijd eerste gereden en kon een gaatje slaan ten opzichte van de nummer twee, tot de safety car de baan op kwam. Daarmee was mijn voorsprong verdwenen", vertelt Kreijne. Na de herstart kwam hij klem te zitten achter een achterblijver, waardoor hij terugviel naar P3. "Met nog drie ronden te gaan kon ik de tweede plek heroveren, maar de nummer 1 was net te ver weg."

 

Ook in de droge tweede race speelde de safety car Toine parten. Hoewel hij twee keer van de baan werd geduwd, bleef het podium in zicht. "Ik knokte me terug van de achtste naar de vierde plaats, maar had pech de pech dat de safety car weer de baan op kwam. Er zat een achterligger tussen mij en de nummer 3 in en dat kostte me bij de herstart veel tijd. Maar al met al was het een superweekend!"

 

Het had niet veel gescheeld of Jasper Bijl had de eerste wedstrijd van pole position mogen aanvangen. Hij stond lange tijd tiende in de kwalificatie, maar viel in de slotminuten terug naar P11. Op die plek zou hij de eerste race ook finishen. "Het was behoorlijk nat en als verder je naar achteren rijdt, heb je meer last van spray. Ik won drie plekken bij de start en verloor er later ook weer een paar, maar heb echt een hele leuke race gereden."

 

In de tweede wedstrijd ging het er fel aan toe. Bijl werd in de openingsfase bijna de muur in geduwd door collega Olivier Naaktgeboren. Vervolgens verschakelde hij zich, waardoor de achterwielen van zijn MX-5 blokkeerden en de bolide ineens achterstevoren stond. "Ik lag 16e en baalde behoorlijk van mezelf. Maar dat wakkerde wel het vuurtje aan: ik reed veel snellere tijden. Dankzij de safety car-fase kwam het veld weer bij elkaar en na de herstart kon ik terugvechten naar de negende plaats. Daar ben ik hartstikke tevreden mee. Het is mijn eerste keer in de top 10 en daar hoor ik gewoon thuis."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie