Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld Sven Scholten

Masterclasses Monteverdi Madrigalen in de St. Aegtenkapel

23 oktober 2021 om 12:09 Lokaal Deel je nieuws

Van 3-5 november wordt er in de Amersfoortse St. Aegtenkapel een aantal heel bijzondere masterclasses georganiseerd rond de madrigalen van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567–1643). Deze masterclasses worden uitgevoerd door de Amersfoortse musicus Krijn Koetsveld met zijn ensemble Le Nuove Musiche. Daarnaast worden de sessies ook online uitgezonden voor belangstellenden in de rest van Nederland.

Le Nuove Musiche en Krijn Koetsveld hebben bredere bekendheid in Amersfoort door de vele concerten die zij in de stad hebben gegeven in het verleden. Het ensemble heeft daarnaast een regionale en landelijke bekendheid. Daarnaast is er ook nog een persoonlijke band vanuit het ensemble met de stad omdat maar liefst drie leden van het ensemble al lange tijd inwoner zijn van de gemeente Amersfoort. Zij zijn op allerlei manieren bekende en actieve musici in Amersfoort.

Madrigalen zijn eigenlijk liederen met wereldlijke teksten die rond 1600 veel werden gecomponeerd en uitgevoerd en die over alle facetten van het leven gingen. Monteverdi, erg oud geworden voor zijn tijd, heeft ook een ongelooflijk aantal madrigalen gecomponeerd.
In twee Masterclasses behandelt Krijn Koetsveld met zijn ensemble Le Nuove Musiche de ontwikkeling van Claudio Monteverdi als persoon en zijn muzikale innovaties als componist door de tijd heen. Deze ontwikkelingen zijn nergens zo goed terug te vinden als in zijn madrigalen en hebben mede bijgedragen tot de ontwikkeling van de opera. Monteverdi staat dan ook bekend als de componist van de eerste opera: Orfeo.

Oude muziek blijkt nog steeds actueel, al is het omdat de tijd van Monteverdi ook werd gekenmerkt door pandemieën, conflicten en maatschappelijke spanningen en onzekerheden. Dat horen we terug in de muziek van Monteverdi en zo wordt die tijd van toen ook weer een beetje de tijd van nu.

Tijdens de masterclasses worden zowel voorbeelden uit de madrigalen als gehele madrigalen door het ensemble uitgevoerd. Het publiek kan ook rechtstreeks in de kapel of online live vragen stellen aan Krijn Koetsveld en het ensemble.

Belangstellenden kunnen reserveren om één of beide masterclasses bij te wonen of
online mee te maken via de website van Klassiekemuziek.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie