39e damtoernooi in 2019
39e damtoernooi in 2019 Harry de Waard

40e editie van het internationale damkampioenschap van Amersfoort

17 oktober 2021 om 14:29 Sport Deel je nieuws

Van woensdag 20 oktober 2021 tot en met zaterdag 23 oktober 2021 vindt in Het Klokhuis de 40e (!) editie plaats van het internationale damkampioenschap van Amersfoort. Een van de deelnemers is de huidige wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman uit Rusland, de beste dammer van de wereld. Naast de wereldkampioen doen drie andere internationale grootmeesters mee waaronder de regerend Amersfoorts kampioen Jean Marc Ndjofang uit Kameroen. 8 dammeesters en 24 overige spelers complementeren het deelnemersveld.

In Amersfoort wordt er al (zeker) vanaf 1885 gedamd in verenigingsverband. In 1955 fuseerden ADV (opgericht in 1925) en ACD (opgericht in 1938) tot het huidige Amersfoorts Dam Genootschap ADG. ADG speelt haar onderlinge damcompetitie op de dinsdagavond in Het Klokhuis en zij speelt op zaterdagen in de landelijke competitie.

In 1978 werd het eerste invitatietoernooi georganiseerd door ADG en in 2021 het (in 2020 uitgestelde) 40e internationale damkampioenschap van Amersfoort. Een mooie, bijzondere en al lange traditie. Vanuit alle windstreken uit Nederland doen spelers mee aan het toernooi alsmede enkele buitenlandse spelers. Het eerste toernooi werd gewonnen door Cor van Setten en Wim Martin uit Amersfoort werd tweede. Wim Martin heeft inmiddels al meer dan 30 keer meegespeeld. Het toermooi kent vele winnaars zoals Kraijenbrink (6 keer), Jannes van de Wal (1985), Jean Marc Ndjofang (vice wereldkampioen), Ron Heusden, Kees Thijssen en de huidige wereldkampioen Alexander Schwarzman.

Dit jaar zal de strijd om het kampioenschap wederom gaan tussen Schwarzman en Ndofang en behoren ook Heusden  uit Nederland en Ivanov uit de Oekraïne tot de kanshebbers. Op alle niveaus zal er in het toernooi voldoende (dam)spanning zijn en zullen er weer mooie partijen gespeeld gaan worden.

Marcel Everloo (Amersfoorts Dam Genootschap)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie