Else en Arjen in een van hun tunnelkassen op de tuinderij
Else en Arjen in een van hun tunnelkassen op de tuinderij Jacob-Carl Pauw

Biologische groente uit Voorthuizen nu ook op de markt in Amersfoort

21 september 2021 om 12:40 Lokaal Deel je nieuws

Op de vrijdagse Boerenmarkt Amersfoort staat sinds kort een kraam vol met biologische groente en fruit van Biologische Tuinderij de Elzenkamp. Al twaalf jaar lang teelt Else Schimmel groenten in Voorthuizen en zet ze deze lokaal af. De interesse in lokale biologische groenten is niet nieuw in de regio, maar zo hard als in coronajaar 2020 ging het nog nooit. In een jaar tijd steeg het aantal abonnees voor de wekelijkse groentepakketten van 150 naar 250.

Op de tuinderij aan de rand van het dorp Voorthuizen in de Gelderse Vallei telen Else en haar man Arjen meer dan vijftig verschillende soorten groenten op 1,4 hectare. Voor Else voelde biologisch te telen vanaf het begin als een logische keuze. “Ik wist meteen al dat ik niet wilde spuiten, of kunstmest gebruiken en wilde telen met respect voor de natuur, het bodemleven en de aarde.” De kleinschaligheid en de zorg voor de bodem proef je terug in de producten.

Biologische bedrijfsvoering betekent niet alleen zorg dragen voor de aarde, maar ook zorg voor de mens. Op de tuinderij is er ook ruimte voor dat sociale aspect, de Elzenkamp biedt een werkplek aan een ieder die behoefte heeft aan lekker buiten zijn, handen uit de mouwen steken en een zinvolle dagbesteding in een prettige en veilige omgeving. Zonder subsidie en zonder zorgboerderij te zijn komen er per dagdeel een viertal mensen vrijwillig op de tuin om bij te dragen aan het productieproces.

Alle producten van de Elzenkamp worden direct na de oogst lokaal afgezet. De 250 groentepakketten worden wekelijks naar een aantal afhaalpunten in de omliggende dorpen gebracht en daar opgehaald door de abonnees. “Tijdens de coronacrises hebben we een sterke toename gezien in het aantal klanten. Het lijkt erop alsof mensen meer stil zijn gaan staan bij de herkomst van hun voedsel en lokale producten meer zijn gaan waarderen.”

Voordat Arjen ook in het bedrijf stapte, werkte hij in de binnenstad van Amersfoort. “Als ik op vrijdag op het Eemplein liep vond ik het jammer dat er geen groentekraam op de Boerenmarkt stond. Op een boerenmarkt hoort gewoon een groenteboer te staan.” aldus Arjen. Hier werd het zaadje gelegd en toen jaren later Martine Brunsting zich meldde met de vraag of ze op de Boerenmarkt in Amersfoort mocht gaan staan met groente van de Elzenkamp was het plan snel beklonken. Martine “De markt is een eeuwenoude plaats waar boeren hun producten aanbieden. De korte voedselketen zoals die bedoeld is.”

Lindy en Martine voor hun marktkraam
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie