Dania Dukmak
Dania Dukmak D. Dukmak

Farelleerling Dania Dukmak sluit middelbare schooltijd af op UWC Maastricht

20 juli 2021 om 12:03 Lokaal Deel je nieuws

Farelleerling Dania Dukmak uit vwo 4 begint volgend schooljaar haar avontuur op United World College in Maastricht om daar het vijfde en zesde lesjaar af te ronden. UWC is een wereldwijde onderwijsbeweging die mensen, culturen en landen samenbrengt voor een vreedzame en duurzame wereld. Wereldwijd zijn er 18 UWC-scholen.
 

De UWC-school in Wales is bekend, omdat prinses Alexia daar volgend jaar gaat studeren. Een plek krijgen op een UWC-school is niet makkelijk. “Ik werd door mijn decaan geïnformeerd over UWC. Mijn mentor en ik kwamen tot de conclusie dat dit echt wat voor mij is,” zegt Dania. “Om eerlijk te zijn had ik helemaal niet verwacht aangenomen te worden. Toch pakte ik het serieus aan en uiteindelijk werd ik uitgekozen om naar Maastricht te gaan.” Maastricht is normaal gesproken niet de eerste keuze van leerlingen die zich aanmelden voor het internationale onderwijs van UWC. “Mijn eerste keuze was juist wel Maastricht. Tijdens het toelatingsgesprek werd mij gevraagd waarom dit mijn eerste keuze is. Ik heb hen verteld dat ik het liefst dichtbij huis wil blijven en dat ik stabiliteit in mijn leven nodig heb.” Dania komt van oorsprong uit Syrië, waar ze met haar moeder en zussen elf jaar geleden wegvluchtte. Via omwegen kwam ze in Nederland terecht. Sinds 2017 woont Dania in Bunschoten-Spakenburg en sinds 2018 zit ze op het Farel College.

UWC
UWC biedt kansen aan leerlingen om andere culturen te leren kennen en om te werken aan een toekomst waarin plaats is voor diversiteit. “Aan het begin wist ik niet dat er zoveel leerlingen van het Farel College al op een UWC zaten. Ik denk niet dat ik de enige ben die niets wist over UWC en daarom wil ik graag anderen wijzen op deze mooie mogelijkheid.” Dania heeft veel zin in UWC Maastricht. Tegelijkertijd vindt ze het erg spannend. “Alhoewel ik nog steeds dichtbij huis ben, is dit een grote uitdaging voor mij.” 

Dania is nu bezig om zich voor te bereiden op de volgende stap. Ze is haar koffer aan het pakken om helemaal klaar te zijn voor het vertrek begin september. Dania gaat haar familie missen; “maar ik heb ze beloofd om ze nog trotser op mij te maken. Daarom kan ik niet wachten totdat mijn tweejarig UWC-programma begint!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie