Kapitein Eric Kesteloo en schrijver Boris Lemereis op Bark Europa bij de overhandiging van het boek
Kapitein Eric Kesteloo en schrijver Boris Lemereis op Bark Europa bij de overhandiging van het boek Fotocredits: GAPS Photography/ Arjan de Jager

De reis van Bark Europa door Boris Lemereis

24 juni 2021 om 16:56 Lokaal Deel je nieuws

De reis van Bark Europa 

Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip Bark Europa noodgedwongen aan haar langste tocht ooit: bijna 19.000 kilometer non-stop van ‘het einde van de wereld’ in Argentinië naar thuishaven Scheveningen. Een tocht van bijna drie maanden, waarbij de bemanning niet kon worden afgelost en het schip nergens meer mocht aanmeren. 

Terwijl de negentienkoppige bemanning stormen trotseerde met golven van wel 7 meter hoog en de voedselvoorraad langzaamaan opraakte, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld.  

Boris Lemereis, opgegegroeid in Amersfoort, Liendert,  beschreef deze uitzonderlijke en waargebeurde reis in het boek De reis van Bark Europa, dat deze maand verscheen. Hij kreeg toegang tot de crew, logboeken, e-mails, dagboekfragmenten en beeldmateriaal van het schip.  

Het boek neemt je mee op reis vanuit het perspectief van drie Nederlandse bemanningsleden: de scheepskok, de kapitein en de scheepsarts. Het beschrijft hoe bizar deze tocht voor hen is. Terwijl hun leven zich dag na dag afspeelt op het kleine oppervlak van het schip, kunnen ze zich maar nauwelijks voorstellen hoe de samenleving aan land ingrijpend verandert door de pandemie. Het is een verhaal waarin de Bark Europa voor even de meest geïsoleerde, en daardoor misschien wel de veiligste plek op aarde werd.

De Reis van Bark Europa is verkrijgbaar bij de boekhandel. 

ISBN: 9789024593576 

Aantal pagina’s: 208, inclusief fotokatern 

Uitgever: Luitingh-Sijthoff 

Prijs: €20,99 

Boris Lemereis is freelance journalist. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. Hij is internetredacteur bij de Volkskrant en schreef eerder onder meer voor NU.nl en LINDA.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie