Ouderwetse woonmarkt schreeuwt om verjonging; Jongeren, kom in actie & overheid wees flexibeler

20 juni 2021 om 22:16 Lokaal Deel je nieuws

Tropisch weer en een uitzending van de EK Voetbal stonden een gepassioneerde discussie tijdens de Tegenlicht Meet Up 033 over de huidige woningmarkt niet in de weg. Hoewel de situatie van starters het uitgangspunt was, bleek al snel dat voor het vinden van creatieve oplossingen, een bredere blik nodig is. 

Selda Tarhan vertelde hoe zij en haar vriend nu tijdelijk een veel te duur huis huren. Het is niet alleen de krapte aan woningen. Alle regelgeving en financiële eisen maken ook dat voor starters een eigen plek een droom blijft.   

Noëlle Sanders is gemeenteraadslid én makelaar. Ze zou graag willen meewerken aan het veranderen van de regelgeving, zodat het opjagend effect van het beleggen in vastgoed aan banden gelegd wordt. Het zou mooi zijn als de starters zich roeren. Waar blijven toch de protesten tegen de situatie waar zovelen in vastlopen? Zij pleit ook al tijden voor een oplossing voor ouderen die alleen in grote huizen wonen en wel kleiner willen, maar geen goede plek kunnen vinden. Er moet meer gekeken worden naar de ontwikkelende demografie van Nederland.

Liezelotte Nagtegaal nam met haar gezin de stap naar het wonen in een tiny house vlakbij Zeist. Ze is initiatiefnemer van het manifest ‘Passend beleid voor collectieve en andere woonvormen’. De roep om anders, (gezamenlijk en voor elkaar en de omgeving zorgen) te wonen neemt heel erg toe. Ze roept op om het manifest te ondertekenen en zo gemeentes en de politiek stimuleren om beleid te maken voor het inzetten van andere en nieuwe oplossingen voor de vastgelopen woningmarkt. Dat is nodig omdat de traditionele aanpak het probleem verergert. 

Haar betoog ging naadloos over in dat van Eugène Zaaijer, architect en ook bewoner van een tiny house. Hij is uiterst actief om mensen bij elkaar te brengen die elkaar kunnen helpen om oplossingen te realiseren, van het verbinden van belangen tot technische handreikingen. Ook voor ouderen kan het wonen in een collectief project een uitstekende stap zijn. Beter op maat wonen, geeft toch ook minder zorgen en kosten. De kennis die zij hebben opgedaan kan jongeren verder helpen. Het mooist is als je creatieve woonvormen kunt verbinden met duurzaamheid. En laat ruimte aan tijdelijkheid, zodat oplossingen op maat in de loop der tijd binnen bereik blijven. 

Het zou mooi zijn wanneer ook in Amersfoort de boel in beweging komt. 

Geïnteresseerd? ga naar https:// bit.ly/Kenniscloud033. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie