Beleggers kochten vorig jaar een groot deel van alle woningen die te koop stonden in de binnenstad.
Beleggers kochten vorig jaar een groot deel van alle woningen die te koop stonden in de binnenstad. googlemaps

Brede steun voor motie GroenLinks om opkopen woningen door beleggers aan banden te leggen

1 juni 2021 om 14:29 Lokaal Deel je nieuws

Jeroen Bulthuis, woordvoerder wonen van GroenLinks Amersfoort, dient samen met PvdA, Amersfoort2014 en SP de motie ‘Opkoop aan banden’ in. “Beleggers kopen steeds vaker en grootschaliger woningen op als beleggingsobject. Dat zet de toch al overspannen woningmarkt nog verder onder druk,” aldus Bulthuis. GroenLinks wil daarom in Amersfoort een vorm van opkoopbescherming invoeren, zodra dit wettelijk gezien kan.

Bulthuis: “Het Rijk is bezig met een wetsaanpassing die gemeenten in staat stelt ongewenste opkooppraktijken aan banden te kunnen leggen. Deze nieuwe regelgeving wordt mogelijk nog dit jaar van kracht en meerdere grote steden zijn daarom al aan de slag om hier met lokale regelgeving op in te spelen. Het lijkt ons goed als Amersfoort dit voorbeeld volgt zodra de seinen vanuit het Rijk op groen staan.”

De motie ‘Opkoop aan banden’ roept het college op te onderzoeken wat nodig is om ook in Amersfoort een vorm van opkoopbescherming in te voeren, de noodzakelijke voorbereidingen voor dergelijke regelgeving te treffen en op zo kort mogelijke termijn een concreet voorstel aan de Raad voor te leggen.

Inmiddels kan de motie ook rekenen op steun van CU en CDA.

Zie ook: “Investeerders kopen massaal woningen in Amersfoortse binnenstad: ‘Starters geen schijn van kans’” in het AD van 26 mei 2021: https://www.ad.nl/amersfoort/investeerders-kopen-massaal-woningen-in-amersfoortse-binnenstad-starters-geen-schijn-van-kans~a6dcdeb2/

En het FD van 30 mei: “Grote steden maken haast met weren van vastgoedbeleggers”: https://fd.nl/ondernemen/1384833/grote-steden-maken-haast-met-weren-van-vastgoedbeleggers?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=earned&utm_content=20210531

Motie 'Opkoop aan banden'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie