Herontdekte filmbeelden van Rutger Hauer inspiratiebron voor theatercollege

15 april 2021 om 16:33 Lokaal Deel je nieuws

Tijdens de research voor het theatercollege ‘Amersfoort ‘40-‘45’ over de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort hebben onderzoekers onbekende filmbeelden herontdekt van Rutger Hauer. Hij speelde in een korte film een van de verzetshelden die op 11 februari 1944 meedeed aan de overval op het distributiekantoor aan Plantsoen-West in Amersfoort. Deze relatief onbekende verzetsdaad is opnieuw nagespeeld in het theatercollege ‘Amersfoort ‘40-‘45’. De online voorstellingen van het theatercollege zijn van 3 t/m 9 mei a.s.

De Nederlandse regisseur Willy Lindwer maakte de film in 1969-1970 tijdens zijn stagejaar van de Filmacademie. Op de beelden is Rutger Hauer te zien in een van zijn eerste filmrollen. Hij speelt Karl Fürgler, een Duitse SS’er was gedeserteerd uit Duitse dienst en werkte. Karl Fürgler nam deel aan het verzet. Op 11 februari 1944 deed hij mee aan de overval op het distributiekantoor. De overval mislukte. Fürgler werd daarbij gewond, maar kon ontvluchten. Diezelfde dag nog werd hij door de politie achterhaald en doodgeschoten in zijn schuilplaats. De herinnering aan deze verzetsdaad komt dankzij deze film opnieuw onder de aandacht en blijft bewaard.

Planning
Het theatercollege is van 3 t/m 9 mei 2021. Vanwege corona komt er een volwaardig alternatief voor het theatercollege in digitale vorm.
Bezoekers die zeker willen zijn van een ticket kunnen zich opgeven op www.bibliotheekeemland.nl om direct bericht te krijgen als de definitieve vorm bekend is.

Amersfoort4045.nl
Het theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog is een productie van het Medialab van de Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. Eerder al maakte het Medialab de succesvolle en meermalen uitverkochte producties ‘Buitenaards’ met Govert Schilling en ‘Van Staatsman tot Schavot’ over het leven van Johan van Oldenbarnevelt, met Hans Goedkoop. Het theatercollege is gemaakt voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Meer informatie staat op www.amersfoort4045.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie