Veilig samen sporten in de beweegstraat

1 april 2021 om 11:06 Lokaal Deel je nieuws

In Amersfoort kunnen inwoners vanaf 6 april op een veilige manier in beweging blijven. De buurtsportcoaches hebben het concept ’de beweegstraat’ uitgezet op enkele plekken in de stad. Het enthousiasme van de deelnemers na een pilot smaakte naar meer, vindt Esther Eijk. Zij is buurtsportcoach, aanjager en coördinator van het project. “Het idee is niet nieuw of spectaculair”, geeft ze toe. “Eigenlijk werken veel sportaanbieders op dit moment op deze manier. Oefeningen in groepjes van maximaal vier personen, in een circuitvorm. Overal zie je deze groepen nu bezig, op sportvelden en in plantsoenen. “Toch is voor veel mensen de drempel om hier aan mee te doen te hoog. Wij mikken onder andere op de deelnemers van onze Blijf Fit groepen, senioren die normaal wekelijks binnen bewegen met elkaar. En als er deelnemers komen die te fit zijn voor ons aanbod, verwijzen we ze direct door naar een sportvereniging, bootcampgroep, Cross Fit groep of iets dergelijks. Er is aanbod genoeg in Amersfoort!”

Eenzaamheid

De beweegstraat biedt naast een viertal eenvoudige oefeningen nog meer. Er wordt per groepje een uur gesport. “Het samen zijn alleen al is voor veel mensen erg prettig. Tijdens het bewegen kun je ongedwongen een beetje kletsen en lachen. Wij raken ook vaak in gesprek met de deelnemers. Als er behoefte is aan ondersteuning van een zorgprofessional, bijvoorbeeld uit het wijkteam, dan leggen wij dat eerste contact. Eenzaamheid heeft veel mensen geraakt hoor.”

Toekomst

Esther verwacht dat het buiten sporten een blijvertje is. “Veel mensen voelen zich buiten toch net even iets veiliger dan in een kleine ruimte. Onze 60 wekelijkse Blijf Fit-beweeggroepen blijven bestaan, maar het aantal mensen dat buiten wil bewegen gaat zeker toenemen. We hopen dat iedereen een groepje kan vinden, dicht bij huis en passend bij het eigen niveau. Van intensieve bootcamp tot onze beweegstraat… Hoe mooi zou het zijn als je door je wijk fietst en op ieder stukje groen of sportpark is een groep mensen aan het bewegen. Van jong tot oud! “

Locaties en aanmelden

Dinsdag 10.00 – 14.00 uur : voetbalvereniging VVZA, Hoolesteeg

Donderdag 10.00 – 14.00: IJsvereniging AIJV, Bisschopsweg

Deelname is gratis, aanmelden vooraf is verplicht: sro.nl/buurtsportcoach/agenda/beweegstraat-amersfoort 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie