Handgemaakte herenarmband van duurzaam kurkleer
Handgemaakte herenarmband van duurzaam kurkleer Mirjam Overeem

Sieraden van kurkleer, een duurzaam alternatief - de voordelen zijn eindeloos

4 maart 2021 om 20:58 Lokaal Deel je nieuws

AMERSFOORT - Met leer zijn veel mooie producten te maken en leer heeft een lange levensduur. Maar hoe verantwoord is een investering in leer in deze tijd nog nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt. 

Is het juist nu niet de tijd om na te denken over een hip alternatief. Een product dat milieu-, dier- en allergievriendelijk is. Dit is wat de twee eigenaressen van MI-AMI.shop zich afvroegen. Zij gingen op onderzoek uit en kwamen uit bij kurk. 

Kurkleer heeft uitstekende eigenschappen

In tegenstelling tot leer is kurkleer honderd procent natuurlijk en chemische stoffen zijn voor de bewerking niet nodig. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik die vooral voorkomt in landen rond de Middellandse Zee met Portugal als koploper waar de meeste kurkwouden te vinden zijn. 

Kurkbossen vormen een uniek ecosysteem in de wereld. Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en het is te recyclen zonder giftige afvalstoffen te produceren. 

De kurkschors kan ook helemaal gebruikt worden en daarmee komt er geen afval vrij. 

Door het verwijderen van die schors/bast is de boom ook nog eens in staat om 3-5 keer meer CO2 te absorberen dan kurkeiken waar de bast niet afgehaald wordt. Een kurkeik die niet ‘geoogst’ wordt, leeft zo’n 80 jaar, maar een kurkeik die wel geoogst wordt kan wel 200 jaar worden. In die periode kan de bast er  ongeveer 15 keer vanaf gehaald worden. 

Het gebruik van kurk draagt dus bij aan het verminderen van CO2. 

Eigenschappen van kurk

Kurk heeft zeer goede eigenschappen. Zo is het materiaal wind- en waterdicht en bestand tegen extreme temperaturen. Doordat kurk flexibel, zacht en zeer licht van gewicht is, zorgt dit ervoor dat het fijn is om te dragen. En niet onbelangrijk, kurk is anti-allergisch. 

De dames van MI-AMI.shop hoefden na hun onderzoek niet lang na te denken en besloten hun assortiment uit te breiden met handgemaakte sieraden op basis van kurk. Een zeer betaalbaar alternatief voor echt leer, maar wat qua duurzaamheid daar ver bovenuit steekt. 

De aandacht voor duurzaamheid vindt bij een steeds groter publiek gehoor. MI-AMI.shop speelt hierop in door duurzame sieraden aan te bieden, waar nu dus ook kurk onderdeel van uitmaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie