Oudste stadsplattegrond Amersfoort – datering circa 1570, reproductie circa 1930
Oudste stadsplattegrond Amersfoort – datering circa 1570, reproductie circa 1930 Archief Eemland

Eerbetoon aan verleden Vermeerkwartier De Nieuwe Haghe I & II: naam appartementencomplexen locatie Sportfondsenbad bekend

18 februari 2021 om 13:58 Lokaal Deel je nieuws

De bouw van de twee appartementencomplexen die verrijzen op de voormalige locatie van het Sportfondsenbad loopt volgens planning. Ook al lagen de werkzaamheden van de 42 sociale huurwoningen even stil door de winterse omstandigheden, is het de verwachting dat de appartementen rond de zomer worden opgeleverd.

Passende naam
Nu de contouren van de complexen steeds duidelijker zichtbaar worden, was de tijd rijp voor een naam. Jeroen Demmers, projectontwikkelaar bij Omnia Wonen: “Wij willen altijd zo veel mogelijk recht doen aan de geschiedenis van een bepaald gebied waar wij als corporatie woningen ontwikkelen. Na wat speurwerk kwamen we via de website van het historisch informatiecentrum voor Amersfoort en Eemland - www.archiefeemland.nl - achter de geschiedenis van het Vermeerkwartier. Het gebied waar de complexen worden gebouwd, werd van de middeleeuwen tot in de negentiende eeuw De Oude Haghe genoemd. Vervolgens hebben we het bruggetje geslagen naar de huidige tijd met de naam De Nieuwe Haghe I & II. Het is een mooie, statige naam die past bij de prachtige locatie, verwijst naar de oorsprong én ook aansluit bij de kwaliteit van de woningen die we bouwen.” Ook in de twee appartementencomplexen komt een verwijzing naar de historie van de wijk. De oudste stadsplattegrond die van Amersfoort bewaard is gebleven, wordt in de entreehal van beide complexen opgehangen met een toelichting. Deze kaart is ter beschikking gesteld door het archief Eemland waarvoor Omnia Wonen zeer erkentelijk is.

Zichtbaar maken geschiedenis
“Toen Omnia Wonen ons benaderde voor de naam van de twee appartementencomplexen, waren we zeer verheugd te zien dat zij op deze bijzondere locatie de geschiedenis zichtbaar willen maken,” aldus Natasja Pels, interim-directeur Archief Eemland. Veel Amersfoorters herinneren zich het voormalige Sportfondsenbad. Hele generaties inwoners kwamen in het bad zwemmen en ook werd dit bad gebruikt voor zwem- waterpolo- en schoonspringtoernooien op nationaal en internationaal niveau.”

De 42 appartementen zijn ongeveer 60m2 groot en bestemd voor de sociale verhuur. Mede door de liften in de gebouwen zijn de appartementen geschikt voor een brede doelgroep. Alle appartementen worden voorzien van een eigen warmtepompboiler en zijn daarmee duurzaam en energiezuinig. Geïnteresseerden kunnen de website van Woningnet Eemvallei in de gaten te houden. De meeste woningen worden daar straks te huur aangeboden.

Het hoogste punt wordt binnenkort bereikt
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie