V.l.n.r. : Dorothee Zuijdendorp (RNA), Karen van Tol en Tiemen de Lange (bewoners) en Susanne Esselink (RNA) bij AED op Bankastraat 27 17.
V.l.n.r. : Dorothee Zuijdendorp (RNA), Karen van Tol en Tiemen de Lange (bewoners) en Susanne Esselink (RNA) bij AED op Bankastraat 27 17. Henk Pijper (RNA)

Indische Buurt hartveilig met 2 nieuwe AED’s.

4 januari 2021 om 19:04 Lokaal Deel je nieuws

In september is een buurtinitiatief gestart om de Indische Buurt hartveilig te maken en vanaf 1 januari is deze buurt hartveilig.

De bewoners Dorothee Zuijdendorp en Susanne Esselink hebben het initiatief genomen om geld in te zamelen en zo met 2 AED’s hun wijk hartveilig te maken.

Omdat in deze buurt ongeveer 50% van de inwoners ouder dan 45 jaar is, was er dringend behoefte aan publieke AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn. Dat moest veranderen vonden zij! Met behulp van een aantal vrijwilligers hebben beiden vele buurbewoners bereid gevonden om te doneren op de website van Hart voor de Buurt (een crowdfunding platform dat is opgezet door het bedrijf Fuego, de leverancier van AED’s waarmee de stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort veel mee samenwerkt).

Eerder dit jaar hadden bestuursleden van de stichting al contact met de initiatiefnemers wat erin resulteerde dat Dorothee Zuijdendorp sinds begin 2020 één van de AED coördinatoren is en dat Susanne Esselink sinds kort tot het bestuur van de stichting is toegetreden.

Een AED in de buurt is van levensbelang weten beiden, want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Dat snelle handelen deden zij ook bij het starten van de actie want binnen enkele weken hadden zij het bedrag voor de 2 AED’s binnen. Vanuit de eenmalige subsidie van de gemeente werden door de stichting de buitenkasten betaald zodat de benodigde AED’s en buitenkasten snel besteld konden worden.

Onlangs zijn de AED’s gemonteerd op de buitenmuren van de Bankastraat 27 en Madoerastraat 17! Een fantastisch moment aldus Zuijdendorp en Esselink. Hier hebben we echt naar uitgekeken! Beide adressen hebben zich bij de start van de actie al beschikbaar gesteld voor het plaatsen van de AED’s, zo hartverwarmend hoe zij zich zo betrokken hebben opgesteld. De locaties zijn zo gekozen om een optimale bereikbaarheid voor de hele buurt te realiseren.

Als kers op de taart hebben zich ook nog 23 buurtbewoners aangemeld voor het volgen van een reanimatiecursus zodat zij via de app HartslagNu kunnen worden opgeroepen voor een reanimatie.  We hopen dat andere wijken, waar geen AED’s in de directe omgeving zijn, ons voorbeeld volgen en een eigen actie starten op hartvoordebuurt.nl  Alleen samen kunnen we Amersfoort Hart Veilig maken!

V.l.n.r. : Dorothee Zuijdendorp (RNA), Karen van Tol en Tiemen de Lange (bewoners) en Susanne Esselink (RNA) bij AED op Madoerastraat 17.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie